Kako je Adis Ahmetović komentirao reakciju i istup Christiana Schmidta

5
Radiosarajevo.ba
Kako je Adis Ahmetović komentirao reakciju i istup Christiana Schmidta
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Adis Ahmetović

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, tokom nedavnog posjeta u Goraždu burno je reagirao na pitanje novinarke koja ga je pitala je li spreman nametnuti izmjene Izbornog zakona u BiH s obzirom na to da političkog dogovora nema. Također, reporterka je tražila od Schmidta da odgovori na kritike na njegove izjave u vezi s nezastupljenošću Hrvata i potrebe da se to promijeni.

Schmidt je burno reagirao prilikom odgovora istaknuvši da su za trenutnu situaciju u državi krivi političari koji vode zemlju. "Smeće, potpuno smeće!", bila je izjava kojom je nastavio izlaganje, vidno ljutit zbog situacije u državi.

Njegovo ponašanje još uvijek odjekuje njemačkim medijima. Spiegel tako danas donosi novi ugao priče, kroz razgovor sa zastupnikom u Bundestagu, 29-godišnjim Adisom Ahmetovićem.

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Bh. političari, može i drugačije! Adis Ahmetovć objavio koje poslove je obavljao protekle 2 godine

Bh. političari, može i drugačije! Adis Ahmetovć objavio koje poslove je obavljao protekle 2 godine

Navode kako on - uz "vjerovatnu želju da Bosna i Hercegovina dobije više međunarodne pažnje, ne samo kad diplomata poludi" - već duže vrijeme pokušava postići "veću vidljivost i interes za domovinu svojih roditelja".

Nakon Schmidtovog ispada, Ahmetović je rekao da je reakcija bila "apsolutno neprimjerena" te da je Schmidt naštetio "ugledu i djelotvornosti ureda".

Speiegel podsjeća kako porodica ovog političara potječe iz istočne Bosne; roditelji su mu prije rata 1992. pobjegli u Njemačku. Ahmetović je rođen u Hannoveru.

"Ahmetović je Zapadni Balkan učinio svojom političkom temom, naziva 'sudbinom' to da se kao dijete bosanskohercegovačkih izbjeglica može u Bundestagu zalagati za ovu regiju, posebno za Bosnu i Hercegovinu.

Magazinović tvrdi: Schmidtu je zasmetalo što sam pisao Adisu Ahmetoviću

Magazinović tvrdi: Schmidtu je zasmetalo što sam pisao Adisu Ahmetoviću

No, i Ahmetović, koji je 2021. godine prvi put izabran u Bundestag, nalazi se između dva svijeta. Između očekivanja njegovih birača u izbornoj jedinici Hannover I i nadanja naroda u Bosni i Hercegovini, koje ne želi razočarati. Ne samo da ima obožavatelje u balkanskoj regiji, ponekad ga napadaju kao nacionalistu", piše Spiegel.

Kada je Ahmetović još bio dijete, njegova obitelj je trebala biti deportirana. Od toga ga je pravno spasio sadašnji saborski zastupnik SPD-a i odvjetnik Matthias Miersch. Danas su Miersch i Ahmetović kolege. 

Kada se prihvatio ovog političkog zadatka, bio je svjestan, kaže Ahmetović, da može doći do stigmatizacije zbog njegovog porijekla. Ironično, čovjek bh. porijekla kroji vanjsku politiku na Zapadnom Balkanu. Ali, nakon nekog razmišljanja, odlučio je politički se pozabaviti tim pitanjem. "Jer regija ključa", kako kaže. I zato što postoji emotivna veza s Bosnom. "Govorim jezik, jako dobro poznajem regiju i kulturu. Naravno, to mi daje i drugačiji pristup."

Prema Ahmetovićevim riječima, odrastao je dvojezično, naučio je njemački u vrtiću i provodio dosta vremena u jugoistočnoj Europi tokom ljetnih praznika. Njegov djed je otet i ubijen tokom rata u BiH, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici tek 2016. godine, podsjeća ovaj njemački medij, ističući pažnju koju uživa u BiH:

"Kao dijete ratnih izbjeglica, Ahmetović je figura identifikacije i projekcijsko platno za nade, prema devizi: 'Ipak je on jedan od nas'."

Dok je igrao vodeću ulogu u svom prvom velikom prijedlogu Bundestaga o Bosni i Hercegovini, hrvatski ministar vanjskih poslova kritizirao ga je zbog njegovih bosanskih korijena.

Adis Ahmetović: Ovo je velika pobjeda demokratskih snaga u BiH!

Adis Ahmetović: Ovo je velika pobjeda demokratskih snaga u BiH!

"U bosanskom ratu protiv Bošnjaka su se, između ostalih, borili i bosanski Hrvati, a stari problemi postoje i danas. 'Kao socijaldemokratski političar bošnjačkog prezimena neprijatelj sam nacionalista', kaže Ahmetović, dodajući da se radi o 'ciljanom populizmu'", pojašnjavaju u Spiegelu, te nastavljaju:

"Političar Milorad Dodik, koji želi odcjepljenje entiteta RS od države Bosne i Hercegovine, Ahmetovića je usporedio s Hitlerjugendom (Hitlerova mladež, op.pr.). I postaje još gore: 'Svakodnevno na društvenim mrežama dobivam prijetnje smrću s desno-ekstremističke scene', kaže Ahmetović. 'I moja obitelj je primila prijeteća pisma.' Zato je oprezan i uvijek vodi računa o sigurnosnom aspektu."

"Ako želimo mirno živjeti u Evropi, treba nam stabilan zapadni Balkan", poručuje Ahmetović za ovaj njemački medij.

Ahmetović kaže da mu je politički cilj reizbor u svojoj izbornoj jedinici.

Adis Ahmetović iz Sarajeva poručio: Samo je jedan pravi put za BiH

Adis Ahmetović iz Sarajeva poručio: Samo je jedan pravi put za BiH

Uvjeren je da su ljudi u njegovoj izbornoj jedinici ponosni na njega; drago mu je što podržavaju njegovo političko djelovanje u inostranstvu, te Spiegel zaključuje:

"Jer, koliko god bio popularan u dijelu bosanskohercegovačkog stanovništva, o njegovoj političkoj karijeri odlučuje prije svega njegova izborna jedinica Hannover Stadt I. Ahmetović je ovisan o njemačkoj bazi. Inače će na kraju razočarati obje strane."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije