Adis Ahmetović: "Napadi na demokratsku, slobodnu Bosna i Hercegovinu moraju biti zaustavljeni"

5
Radiosarajevo.ba
Adis Ahmetović: "Napadi na demokratsku, slobodnu Bosna i Hercegovinu moraju biti zaustavljeni"
Foto: Privatni album / Adis Ahmetović

Adis Ahmetović, zastupnik u njemačkom Bundestagu oglasio se povodom obilježavanja neustavnog Dana RS-a u Bosni i Hercegovini.

Njegovo saopćenje prenosimo u potpunosti:

"Zajednička izjava Delare Burkhardt, europarlamentarke i Adisa Ahmetovića, poslanika povodom neustavnog Dana državnosti Republike Srpske (RS) - "Napadi na demokratsku, slobodnu Bosnu i Hercegovinu moraju biti zaustavljeni".

Adis Ahmetović čestitao Dan državnosti: "BiH zna kako je teško preživjeti u brutalnoj agresiji"

Adis Ahmetović čestitao Dan državnosti: "BiH zna kako je teško preživjeti u brutalnoj agresiji"

"Protuustavni 'praznik' kojim se obilježava uspostava Republike Srpske (RS) je napad političkih zvaničnika na slobodnu, demokratsku Bosnu i Hercegovinu (BiH) i još jednom dokaz njihove opasne, ponavljajuće igre s prošlošću. Uprkos odluci iz 2015. Ustavnog suda, taj dan koriste Milorad Dodik i drugi akteri za etnonacionalizaciju entiteta i instrumentalizirani za održavanje narativa o ugroženoj RS.

Ovaj ignorantski pristup budi gorka sjećanja, posebno među raseljenim licima i preživjelima u ratu u BiH, te se doživljava kao oštra provokacija. To je jedan od razloga zašto zahtijevamo od OHR-a, odnosno od visokog predstavnika Christiana Schmidta, da ovdje djeluje dosljedno i da koristi sve raspoložive mjere.

Kao Europljani, ne smijemo dozvoliti da se historija ponovi na Zapadnom Balkanu i uvijek moramo biti svjesni naše historijske odgovornosti. BiH je tek nedavno postala kandidat za pristupanje EU. S nadom u demokratiju i evropske vrijednosti.

Adis Ahmetović, zastupnik u Bundestagu: BiH se voljom građana opredijelila za Evropu

Adis Ahmetović, zastupnik u Bundestagu: BiH se voljom građana opredijelila za Evropu

Sada je zemlja ponovo potresena nacionalističkim ekscesima: Oni koji žele podržati vladavinu prava i demokratiju, a time i europsku perspektivu BiH, ovdje ne smiju ostati pasivni. Stoga također pozivamo Komisiju EU da preventivno radi sa nadležnim tijelima i odgovornima kako bi se to spriječilo. Ako je potrebno, moraju se primijeniti sankcije protiv uključenih institucija Republike Srpske i centralnih aktera i zamrznuti dalji fondovi EU. Europski komesar za proširenje Várhelyi mora sada odlučno djelovati.

Njemačka i EU će nastaviti da rade zajedno na nastojanju da ove godine unaprijede prekretnicu u njemačkoj i europskoj politici prema Balkanu. Posvećeni smo ne samo cilju dobijanja članstva u EU za šest zemalja Zapadnog Balkana: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju, već i stvaranju novih izgleda za mlade i veće saradnje u oblasti klimatske i energetske politike i intenziviranje ekonomske promocije.

U tom cilju, radit ćemo zajedno sa zemljama na borbi protiv korupcije i promoviranju vladavine prava. Na kraju, apelujemo na sve ljude u Bosni i Hercegovini i dijaspori: Bez obzira kojoj etničkoj grupi ili vjeri pripadate, nemojte se plašiti ovakvog nacionalizma.

Ahmetović odgovorio Juratoviću: Izjave su izraz njegovog mišljenja, a ne cijelog Bundestaga

Ahmetović odgovorio Juratoviću: Izjave su izraz njegovog mišljenja, a ne cijelog Bundestaga

Najbolji odgovor na ove pokušaje podjela i izraženu mržnju je znak empatije i poštovanja. Okačite zastave suverene Bosne i Hercegovine po cijeloj BiH – bilo u Mostaru, Sarajevu, Tuzli, Banja Luci itd. – i podignite zastave EU. Osvijetlimo zemlju bojama plave, žute i bijele."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije