Njemačka traži uspostavu ekspertne grupe u NATO-u

Fena
Njemačka traži uspostavu ekspertne grupe u NATO-u
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Njemačka je, u pokušaju da ublaži francuske brige prema NATO-u, zatražila u srijedu uspostavu grupe eksperta koja bi razmotrila sigurnosne izazove s kojima se suočava allijansa nakon što se francuski predsjednik Emmanuel Macron požalio na "kliničku smrt" te vojne organizacije.

Macronove javne kritike NATO-a, prvenstveno zbog nedostatka američkog čelništva, brige oko nepredvidive Turske koja je izvela ofanzivu u sjevernoj Siriji ne upozoravajući na nju svoje saveznice, potrebe da Evropa preuzme veću sigurnosnu odgovornost - uzdrmale su alijansu.

Na satanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Bruxellesu, njemački šef diplomatije Heiko Maas izjavio je da je 29-člana transatlanska alijansa "evropsko životno osiguranje i mi želimo da ostane tako". Kazao je da bi cilj trebalo biti sprečavanje "svih tendencija razilaženja" unutar NATO-a.

Da bi se to desilo, izjavio je Maas novinarima, "političko krilo" NATO-a mora se osnažiti.

"Trebali bismo primati savjete od eksperata, od ljudi koji se razumiju u ta pitanja", kazao je.

Tokom razgovora, francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian također je iznio sličan prijedlog, pozivajući na stvaranje "grupe mudraca" - visokih zvaničnika koji bi proučili političke aspekte procesa donošenja odluka unutar NATO-a.

Upitan nakon sastanka kako su ta dva plana primljena, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio da je Maasov prijedlog naišao na podršku među brojnim saveznicama," i mislim da to vrijedi sada razmotriti".

On je u više navrata odbio da govori o eventualnim dobrim stranama francuskog plana.

Američki državni secketar Mike Pompeo izjavio je da je "uvijek to slučaj u svakoj instituciji, svakoj strukturi koja je stvorena da se konstantno propituje odgovara li svom cilju. Postiže li svoje ciljeve? Da li ostvaruje prvobitnio postavljene ciljeve?", prenosi Associated Press.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije