Njemačka testira novo čudo vojne tehnologije: U pitanju je dron - podmornica

0
Radiosarajevo.ba
Njemačka testira novo čudo vojne tehnologije: U pitanju je dron - podmornica
Foto: Screenshot/YouTube / Dron podmornica

Njemačka mornarica je počela testirati bespilotnu podmornicu namijenjenu tajnom izviđanju, potrazi i praćenju neprijateljskih plovila te pronalaženju podvodnih mina, a bude li s testiranjima, koja bi trebala trajati do novembra, sve u redu, bit će to novi korak u podmorničkom ratovanju

Bespilotnu podmornicu imena BlueWhale (Plavi kit) proizvela je izraelska firma IAI, a već je uspješno odradila više od 2000 sati u svjetskim morima, Atlantskom i Indijskom oceanu te u Sjevernom i Sredozemnom moru, piše Defence Network, dodajući da će se testiranje provoditi u Baltičkom moru.

Težak 5,5 tona

Dron je dugačak 11 metara, a bez posade je težak oko 5,5 tona, što ga čini prikladnim za korištenje u plitkim obalnim vodama. Najveća dopuštena dubina ronjenja pak iznosi mu oko 300 metara.

Eksplozija u fabrici u Srbiji: Stanovništvo u strahu

Eksplozija u fabrici u Srbiji: Stanovništvo u strahu

Ima niz senzora, aktivnih i pasivnih, kojima može otkriti čak i dobro kamuflirane neprijateljske podmornice i mine, a može detektirati i ciljeve na površini. 

Zasebni tegljeni sonar značajno mu povećava sposobnost detekcije, a uvlačiv jarbol također je opremljen optičkim senzorima i vlastitim radarom.

Sistem je sposoban osigurati dugotrajno patroliranje na moru koristeći aktivne senzore ili tajno izviđanje isključivo uz pomoć pasivnih sistema detekcije.

Ugrađeni računar obrađuje podatke primljene putem senzora - ako su ciljevi otkriveni, izvješće se šalje putem satelita najbližem prijateljskom plovilu ili pomorskoj jedinici.

Ide 13 kilometara na sat

Osim jednostavnog izvješćivanja, ovaj izviđački dron također je sposoban kartirati morsko dno i tragati za minama te samostalno izrađivati mape minskih polja i slati ih u matičnu bazu. Maksimalna brzina mu je sedam čvorova (13 km/h), a misije mu mogu trajati do četiri sedmice.

Nove bespilotne podmornice imaju potencijal proširiti sposobnosti njemačke mornarice pružanjem bolje operativne svijesti u pomorskim područjima bez upotrebe skupih brodova i velikog broja osoblja, a preliminarni testovi navodno su bili 'iznimno obećavajući', prenosi tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije