Njemačka: Smanjen PDV za gas sa 19 na 7 posto

0
Radiosarajevo.ba
Njemačka: Smanjen PDV za gas sa 19 na 7 posto
FOTO: Arhiv / Ilustracija

U Njemačkoj, to je sigurno, poskupljuju gas i struja. Razlog za to je velika zavisnost od snabdijevanja gasom iz Rusije, koja je već svoje isporuke smanjila na minimum.

Kancelar Olaf Scholz (SPD) je više puta isticao da vlada neće ostaviti građane same u ovoj teškoj situaciji. „Rast cijena energije je veliki teret za mnoge građane", rekao je Scholz u Berlinu. „Vlada je saglasna da potrošači gasa ne bi trebalo da budu dodatno opterećeni obaveznim PDV-om na doplatu za gas."

Porez na dodatu vrijednost za gas će stoga biti smanjen sa 19% posto na 7%. To važi do marta 2024. do kada će trajati i doplata za gas.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Plinovod Sjeverni tok ponovo radi: Nastavljena isporuka plina iz Rusije

Plinovod Sjeverni tok ponovo radi: Nastavljena isporuka plina iz Rusije

Doplata za gas nije tako visoka kao što je strahovao Habek

Početkom ove sedmice, nadležni Trading Hub Europe (THE) GmbH objavio je da će građani Njemačke morati da plaćaju taksu od 2,419 centi po kilovat satu gasa od 1. oktobra. Novac je namijenjen gasnim kompanijama koje zbog gubitka snabdijevanja gasom iz Rusije moraju da traže alternative - a to je komplikovano i skupo.

Uz to dolazi i doplata za kontrolnu energiju 0,57 centi po kliovat-satu i doplata za skladištenje gasa 0,059 centi po kilovat satu - saopštio je THE u četvrtak. To znači da je doplata na gas ukupno - 3,048 centi po kilovat satu.

Za prosječnu porodicu sa dvoje djece i stanom od oko 100 kvadrata to rezultira dodatnim troškovima od oko 575 eura godišnje. I to je samo doplata, piše Deutsche Welle

Dodatni troškovi za stvarnu potrošnju još nisu utvrđeni, ali mogu biti i izuzetno visoki. A pogodiće ljude na proljeće kada dobavljači gasa obračunaju stvarnu potrošnju.

Jedina dobra vijest: ministar ekonomije Robert Habek (Zeleni) nedavno je glasno razmišljajući reako da bi taksa mogla da iznosi čak 5 centi po kilovat satu. Gledano tako, ipak nije ispalo baš tako strašno.

Njemački kancelar: Neće biti nestašice plina, ali će biti skuplji

Njemački kancelar: Neće biti nestašice plina, ali će biti skuplji

Scholz: "Još jedan korak ka rasterećenju"

Smanjenjem PDV-a potrošači gasa su sveukupno rasterećeni u mnogo većoj mjeri nego što su opterećeni državnom doplatom na gas, rekao je Scholz. On očekuje da kompanije prenesu smanjenje poreza na potrošače na principu jedan na jedan. Prvobitno je vlada htjela da se odrekne PDV-a za doplatu za gas.

Međutim, to nije predviđeno evropskim pravom. Pravni okvir ne dozvoljava nikakve izuzetke, rekao je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni u pismu ministru finansija Kristijanu Lindneru.

Njemačka Vlada ima mogućnost da smanji važeći PDV na minimalnu stopu EU - od 5 procenata. No, ona pak nije htjela da ide tako daleko - pa je PDV spustila na 7%.

Ministar ekonomije i vicekancelar Robert Habek je doplatu za gas ranije nazvao „gorkom pilulom", ali je takođe rekao da je to najbolji način da se pravično podijeli dodatni teret među stanovništvom. Prema Habeku, da vlada nije reagovala, tržište energije bi se raspalo.

Socijalna udruženja upozoravaju na nemire

Nemali broj političara i predstavnika socijalnih organizacija već upozorava na socijalne nemire na jesen i zimu u Njemačkoj - ukoliko gasa bude malo i ako bude skup.

Potpredsjednica Njemačkog socijalnog udruženja (SoVD), Ursula Engelen-Kefer, pozvala je na brže rasterećenje za siromašna domaćinstva s obzirom na rastuće troškove energije. Ona je u intervjuu za „Noje Osnabriker cajtung" rekla da, s obzirom na doplatu na gas i dalje povećanje troškova, savezna vlada mora da uvede olakšice prije 1. oktobra. Engelen-Kefer: „Ne možemo sve više da opterećujemo ogromnu većinu društva a da istovremno ostane nejasno kako će oni biti podržani."

Doplata će povećati inflaciju

U međuvremenu su neke kompanije najavile da će se odreći doplate za gas - jer ostvaruju profit uprkos svemu - kao na primjer koncerni RWE i njemačka kćerka koncerna Shell. A 12 drugih uvoznika gasa će rado prihvatiti doplatu.

Rusija ponovno počela isporučivati plin Latviji

Rusija ponovno počela isporučivati plin Latviji

Prema mišljenju ekonomista, doplata na gas će dovesti do povećanja stope inflacije.

Institut za makroekonomiju i istraživanje poslovnog ciklusa sindikalne fondacije Hans Bekler smatra da je u četvrtom kvartalu moguća stopa inflacije od oko deset odsto. Stručnjaci Komercbanke očekuju da će inflacija do kraja godine porasti na preko devet odsto.

U svakom slučaju, cijene gasa u Njemačkoj – bez obzira na doplatu i PDV – vjerovatno će dramatično porasti. Više od svakog drugog stana u Njemačkoj se grije na gas. Prošle godine je kilovat sat gasa koštao oko šest centi.

Snabdijevanje jeftinim gasom iz Rusije je bilo zagarantovano, Nijemci su se navikli na umjerene troškove. Sada je sve drugačije.

Cijena je sada oko 13 centi, ali regionalno može biti mnogo veća. Energetska kompanija Vatenfal u Berlinu, na primjer, naplaćuje oko 25 centi od novih klijenata.

Još je ljeto, grijanje je isključeno. Ali kada u Njemačkoj nastupe jesen i zima, ti troškovi će, kako se strahuje, imati potpuno nove dimenzijie.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije