Sigurnosne službe u Njemačkoj na nogama: Strani obavještajci poslali dramatično upozorenje

3
DW
Sigurnosne službe u Njemačkoj na nogama: Strani obavještajci poslali dramatično upozorenje
FOTO: Pixabay / Njemačka policija / Ilustracija

Njemačke sigurnosne službe istražuju naznake o mogućem terorističkom napadu u novogodišnjoj noći. Cilj napada, prema dojavi dobijenoj od jedne inostrane obavještajne službe, mogla bi biti katedrala u Kölnu.

Informacije o mogućem napadu dobijene su od jedne inostrane obavještajne službe: Postoji mogućnost da više osoba planira da izvrši terorističke napade tokom posljednjeg dana ove godine na nekoliko lokacija u Evropi. Jedna od tih lokacija bi mogla biti Kölnska katedrala. U tim informacijama bila su i konkretna imena osoba koje bi mogle biti uključene u napad. One se nalaze u Austriji, Španiji i Njemačkoj. Prema informacijama do kojih su došli njemački javni emiteri ARD i SWR, u fokusu je posebno jedan muškarac iz Saarlanda.

Dobijena tek nekoliko dana pred Badnje veče, ova dojava je u tešku situaciju dovela njemačke sigurnosne službe.

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

Hapšenje u Saarlandu

U fokusu njemačkih istražnih organa je muškarac iz Saarlanda. On je vlastima odavno poznat kao ekstremista, ali postoje nejasne indicije o njegovoj mogućoj umiješanosti u bilo koji konkretno kazneno djelo. Uprkos tome, on je u subotu uhapšen. Vlasti do ponoći u nedjelju moraju odlučiti da li je materijal koji imaju na raspolaganju dovoljan za izdavanje naloga za hapšenje. Ako nije, on mora biti pušten.

Savezni tužilac u Karlsruheu takođe je bio uključen u cijelu akciju, ali je, prema informacijama iz sigurnosnih krugova, skeptičan zbog tankih činjeničnih dokaza. Nadležne službe u subotu naveče nisu o tome izdale nikakvo zvanično saopštenje. Iz krugova direkcije pokrajinske policije moglo se pak čuti da bi bili sretni da je Savezno tužilaštvo iz Karlsruhea preuzelo slučaj.

Prolaznici u šoku: Desetine hiljada eura na cesti, njemačka policija sakupljala novac

Prolaznici u šoku: Desetine hiljada eura na cesti, njemačka policija sakupljala novac

Sigurnosne mjere u Kölnskoj katedrali

Iako se dojava zapravo odnosi samo na doček Nove godine, policija u Kölnu je ovaj slučaj shvatila vrlo ozbiljno. Šef kriminalističke policije u Kölnu Michael Esser u subotu je izjavio da čak i ako se dojava odnosi na novogodišnju noć, "učinićemo sve što je u našoj moći da osiguramo sigurnost posjetilaca katedrale na Badnje veče".

Katedrala bi, nakon pretresa tokom subotnje večeri, trebala biti otvorena u nedjelju. Posjetiocima božićnih sajmova se savjetuje da izbjegavaju nošenje torbica i sličnog asesoara kako bi se pojednostavile kontrole. Policija u Kölnu će se sa detaljnijim informacijama o istrazi obratiti tokom dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije