Odluke / Njemačka otvorila granice i ukinula zabranu putovanja u EU

15. 06. 2020. u 07:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Njemačka je od ponedjeljka, a ne utorka kako je prvo planirala, ukinula kontrole na granicama s europskim susjedima, uvedene zbog pandemije novog koronavirusa, objavilo je u subotu njemačko ministarstvo unutarnjih poslova.

"Kontrole će biti ukinute u noći s nedjelje na ponedjeljak", rekao je ranije glasnogovornik ministarstva za AFP.

Kontrole su po prvim planovima trebale biti ukinute u noći na utorak.

Njemačka će tako otvoriti granice kada i njeni europski susjedi, ponajprije Francuska, a ne dan poslije.

Njemačka vlada ukida „obavezu opravdanog razloga za ulazak” u zemlju, javlja Hina.

Prelazak granice bio je do sada dopušten samo prekograničnim radnicima ili za prijevoz hrane, dok su privatne posjete bile zabranjene.

Podsjećamo, Njemačka je u martu upozorila na sva nepotrebna putovanja u inostranstvo.

Cilj je to izmijeniti za 26 njemačkih partnera iz Evropske unije, drugih zemalja izvan EU koje su dio evropskog šengenskog putničkog područja bez pasoša i Velike Britanije.

Ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je u srijedu da će upozorenje biti zamijenjeno konvencionalnijim savjetima za putovanja "sve dok u dotičnim zemljama ne budu zabrane ulaska i blokada većih razmjera".

Mass je kazao i da će upozorenje za putovanja biti zamijenjeno smjernicama, ali da ne preporučuju putovanje u Veliku Britaniju gdje je i dalje na snazi 14-dnevni karantin za strane državljane koji ulaze u zemlju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA