Njemačka: Obnovljiva energija pokrila 56 posto potrošnje struje

2
Radiosarajevo.ba
Njemačka: Obnovljiva energija pokrila 56 posto potrošnje struje
Foto:Pixabay / Ilustracija

Energija iz obnovljivih izvora pokrila je u prvom kvartalu ove godine oko 56 posto ukupne potrošnje struje u Nemačkoj.

To pokazuje računica Centra za solarnu energiju i izučavanje vodonika (ZSW) iz Baden Virtemberga i Saveznog udruženja za energetiku i vodoprivredu (BDEW), koja je objavljena u petak, 26. aprila.

Ukupno su pogoni za produkciju obnovljive energije od januara do marta proizveli oko 75,9 milijardi kilovat-sati struje, što je oko devet posto više nego u istom periodu 2023. godine.

Kasim Mujičić čekao 31 godinu na ulazak u Arnaudija džamiju: 'Nikad nisam izgubio vjeru'

Kasim Mujičić čekao 31 godinu na ulazak u Arnaudija džamiju: 'Nikad nisam izgubio vjeru'

Samo su vjetroelektrane sa proizvedene 39,4 milijarde kilovat-sati pokrile više od od četvrtine njemačkih potreba za strujom.

"I hidroenergija je proteklih mjeseci sa 5,3 milijarde kilovat-sati za svoje mogućnosti natprosječno doprinijela proizvodnji struje", navodi se u analizi dve ustanove.

To je bilo 27 posto više struje nego u istim mjesecima 2023. godine. Ukupno su hidroelektrane namirile četiri posto njemačke bruto potrošnje struje.

"Udio struje iz obnovljivih izvora u potrošnji, koji u posljednje vrijeme stalno raste, pokazuje da smo na dobrom putu", izjavila je predsjednica uprave BDEW Kerstin Andree, piše DPA.

"To sada ima efekat i na proizvodnju struje", rekla je Andree, dodajući da je ipak jasno da, ako se žele dostići klimatski ciljevi, "treba stisnuti gas".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije