Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti

0
Radiosarajevo.ba
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
Foto: DPA / Ministri odbrane Njemačke i Francuske, Boris Pistorijus i Sebastijan Lekornu, potpisali su u Parizu memorandum o namjerama koji otvara vrata zajedničkom razvoju tenka budućnosti

Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus (Pistorius) doputovao je u petak u Pariz, na završne razgovore o nemačko-francuskom projektu naoružanja vrednom milijarde evra.

Pistorjius i njegov francuski kolega Sebastijan Lekornu (Sébastien Lecornu) su potpisali memorandum o razumijevanju koji otvara vrata zajedničkom razvoju Glavnog sistema za kopnenu borbu (MGCS).

MGCS je zapravo projekat ultramodernog oklopnog vozila koji će zamijeniti postojeće tenkove u dvije zemlje, njemačkog Leoparda 2 i francuskog Leklera. Pritom, buduće vozilo neće biti samo tenk, nego platforma koja povezuje više borbenih sistema na zemlji i u vazduhu.

Merima Čelik dobila još jedno vrijedno priznanje: 'Prvi put je žensko Policajac godine'

Merima Čelik dobila još jedno vrijedno priznanje: 'Prvi put je žensko Policajac godine'

To umrežavanje će označiti veliki napredak vojne tehnologije, navode ministarstva odbrane dvije zemlje.

Njemačka će da vodi razvoj MGCS, kopnenog pandana budućeg vazdušnog borbenog sistema FCAS, čiji razvoj vodi Francuska, kako prenosi DPA. FCAS uključuje razvoj lovca naredne generacije, dronova i drugih komponenti.

Poput drugih zajedničkih projekata, MGCS je kasnio zbog prepirki partnera o raspodjeli poslova.

Njemačka, Francuska i Španija su načelni dogovor o FCAS, također projektu vrijednom milijarde evra, poslije dugih pregovora postigle u maju 2021.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije