Novo upozorenje: "Europa nije spremna za rat s Rusijom, stvari se hitno moraju promijeniti"

3
Radiosarajevo.ba
Novo upozorenje: "Europa nije spremna za rat s Rusijom, stvari se hitno moraju promijeniti"
Foto: EPA - EFE / Vojni avion F-16

Guillaume Faury, izvršni direktor najveće europske kompanije za aeronautiku i odbranu, rekao je da je ovo 'određujući trenutak' za odbrambenu industriju kontinenta, nakon što je ruska invazija na Ukrajinu 2022. godine donijela rat na granice zapadne Europe.

"Europske nacije su se previše oslanjale na SAD za svoju sigurnost i opremu i postale kritične u ključnim područjima odbrane", rekao je. Pozvao je Europu i Veliku Britaniju da 'udruže napore' i spoje konkurentske programe lovačkih aviona.

Intervencija Fauryja, čija kompanija proizvodi vojnu opremu od Eurofighter Typhoona do helikoptera i gradi polovinu svjetskih komercijalnih aviona, dolazi usred sve većih prijetnji Vladimira Putina. Ruski predsjednik nedavno je rekao NATO zemljama da rizikuju izazivanje nuklearnog rata ako pošalju trupe da se bore u Ukrajini, u direktnom odgovoru na francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je otvorio vrata toj mogućnosti.

Generalni sekretar NATO saveza: Nije kasno za pobjedu Ukrajine

Generalni sekretar NATO saveza: Nije kasno za pobjedu Ukrajine

"Mi dolazimo iz vremena mira", rekao je Faury. "Ne mislim da Europa još uvijek ima nivo pripremljenosti koji bi vam bio potreban za sukob između Europe i Rusije. Hajde da nazovemo stvari pravim imenom. A, čini se da Rusija pojačava svoje odbrambene sposobnosti.

Prošlo je gotovo 80 godina od Drugog svjetskog rata, s drugačijim sistemom koji je više bio dizajniran da odvrati druge od napada, a ne da se pripremi za sukob. Ako želimo biti pripremljeni za potencijalno različite nivoe angažmana i sukoba, onda se moramo pripremiti."

Trumpov plan za kraj rata oduševio Orbana: 'Ima vrlo jasnu viziju s kojom se teško ne složiti'

Trumpov plan za kraj rata oduševio Orbana: 'Ima vrlo jasnu viziju s kojom se teško ne složiti'

Faury izvršni direktor Airbusa, rekao je da bi upozorenja Donalda Trumpa o napuštanju NATO-a trebala biti opomena Europi i o sigurnosti i o dostupnosti opreme. Bivši američki predsjednik, sada pretpostavljeni republikanski predsjednički kandidat, više puta je pozvao Europu da više troši na odbranu i nedavno je rekao da bi poticao Rusiju da napadne članice NATO-a koje smatra finansijski nepripremljenim.

"Dok god je NATO - NATO i pruža nivo zaštite koji se očekuje od NATO-a, to je određena stvarnost", rekao je Faury. "Ako počnemo vjerovati da bi stvarnost mogla biti drugačija, bolje je da ozbiljno shvatimo ovu potencijalnu situaciju. Imali smo prva upozorenja s Trumpom - ako je Trump i danas istog razmišljanja u smislu očekivanja od Europe da se brine sama o sebi, bolje je da to ozbiljno shvatimo."

U posljednjih nekoliko decenija Europa se sve više oslanjala na američku opremu, doprinoseći padu vlastite industrijske baze. Lockheed Martinov stealth lovac F-35 leti u zemljama poput Velike Britanije, Njemačke, Belgije, Italije i Holandije. Boeing snabdijeva Veliku Britaniju helikopterima Apache i Chinook, teškim transportnim avionima C-17, špijunskim avionima P-8 i avionima W-7, sve izgrađenim u SAD-u.

Zastupnici u britanskom odboru za javne račune rekli su u petak, 8. marta da vlada nema vjerodostojan plan za finansiranje oružanih snaga i sve više se oslanja na svoje saveznike.

"Ako želite biti suvereni; kontrolirati svoju budućnost, ono što se događa na granicama - Europa mora biti daleko nezavisnija; zaista biti suverena u svojim odbrambenim nabavkama", rekao je Faury. "Dali smo puno drugima u ruke. Mi smo neprimjetni u većini različitih sistema u Europi, ne sarađujemo dovoljno kako bismo stvorili investicije na velikoj skali. Kupujemo uglavnom izvan Europe, i uglavnom iz SAD-a".

Rusija na nogama: ‘Stvarno ćete poslati nuklearno oružje u tu državu? Onda vam je jasno što slijedi'

Rusija na nogama: ‘Stvarno ćete poslati nuklearno oružje u tu državu? Onda vam je jasno što slijedi'

Rekao je da razvoj šestogeneracijskih europskih lovačkih aviona ne smije ponoviti greške prošlosti, kada su resursi bili raspoređeni na tri konkurentna aviona: Eurofighter, švedski Gripen i francuski Rafale, a europske narudžbe za američki F-35 premašile kombinovane narudžbe za Eurofighter i Rafale 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije