Donald Trump dominirao na 'superutorak': Spreman za revanš s Bidenom

3
Radiosarajevo.ba
Donald Trump dominirao na 'superutorak': Spreman za revanš s Bidenom
Foto: EPA - EFE / Donald Trump

Bivši američki predsjednik Donald Trump učvrstio je svoju poziciju gotovo sigurnog kandidata Republikanske stranke za predsjedničke izbore u novembru nizom pobjeda na predizborima na tzv.'superutorak'.

Rezultati su otvorili put za ponovno suočavanje Trumpa i predsjednika Joea Bidena, koji zapravo nema ozbiljnu konkurenciju za nominaciju Demokratske stranke, u utrci za Bijelu kuću.

Trump je lako pobijedio svoju posljednju preostalu veliku protukandidatkinju, Nikki Haley, na predizborima održanim u Alabami, Arkansasu, Coloradu, Maineu, Virginiji, Sjevernoj Karolini, Oklahomi, Minnesoti, Tennesseeju, Teksasu i Massachusettsu, prema projekcijama televizijskih kuća uključujući CNN, NBC i Fox News.

Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka: 'Upalila sam TV i vidim dijete...'

Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka: 'Upalila sam TV i vidim dijete...'

Vermont je jedina država, barem zasad, u kojoj je, po projekcijama Decision Desk HQ, na republikanskim predizborima pobijedila Haley.

Kod Bidena nije bilo neizvjesnosti, pobijedio je na demokratskim predizborima u svim tim državama, prema projekcijama, te u Utahu. Demokratska stranka je potvrdila da je pobijedio i u Iowi gdje se moglo glasati putem pošte.

Deseci miliona ljudi glasali su na izborima održanim u 15 od 50 saveznih država, plus jednom teritoriju SAD-a. Superutorak označava najveći pojedinačni dan takmičenja za stranačku nominaciju.

Glasalo se od obale do obale, uključujući gusto naseljene države Kaliforniju i Teksas, gdje je velik broj delegata. Na predizborima, koji su počeli u januaru u Iowi, kandidatima se dodjeljuju delegati za svaku državu koju osvoje.

Na republikanskoj strani na kocki je više od trećine ukupog broja delegata koji formalno određuju ko će dobiti stranačku nominaciju. U igri 874 delegata od ukupno 2429 koji će odrediti kandidata Republikanske stranke za predsjedničke izbore na konvenciji u julu.

Haley je služila u Trumpovoj administraciji kao njegova veleposlanica u UN-u.

Pokušala je privući republikanske umjerenjake i neovisne, ali njezina kampanja nije uspjela dobiti dovoljno zamaha da bi predstavljala ozbiljnu prijetnju Trumpu. Izgubila je predizbore u svojoj rodnoj državi Južnoj Karolini prošlog mjeseca.

Vjeruje se da će nakon superutorka odustati od kandidature, piše tportal

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije