WMO: Vremenski fenomen El Nino nastavlja utjecati na globalnu klimu, evo kakvo nas proljeće čeka

0
Anadolija
WMO: Vremenski fenomen El Nino nastavlja utjecati na globalnu klimu, evo kakvo nas proljeće čeka
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) saopćila je da će, iako se smanjio efekat vremenske pojave El Nino, koji uzrokuje porast temperatura, nastaviti da utječe na globalnu klimu u narednim mjesecima.

WMO je objavio novi izvještaj o vremenskom fenomenu El Nino.

U izvještaju se navodi da je efekat El Nina dostigao vrhunac u periodu 2023.-2024. godine, a sada postepeno slabi. Međutim, nastavit će da utječe na globalnu klimu i povećava temperature u narednim mjesecima.

Nastavlja se suđenje Miloradu Dodiku: Evo kada će izaći pred Sud BiH

Nastavlja se suđenje Miloradu Dodiku: Evo kada će izaći pred Sud BiH

U izvještaju je naglašeno da se u martu, aprilu i maju očekuje da će temperature biti iznad prosjeka u svim regijama.

Generalni sekretar WMO-a Celeste Saulo, čiji su stavovi uključeni u izvještaj, rekla je: "Novi mjesečni temperaturni rekord je oboren svakog mjeseca od juna 2023. godine. 2023. godina je najtoplija godina ikada zabilježena. El Nino je doprinio ovim rekordnim temperaturama".

Navodeći da je temperatura površine mora u januaru 2024. godine bila "najviša temperatura ikada zabilježena za januar", Saulo je kazala: "Ovo je alarmantno i ne može se objasniti samo El Ninom".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije