Nizozemski mediji: U Bredi uhapšen Mirza Gačanin

Radiosarajevo.ba
Nizozemski mediji: U Bredi uhapšen Mirza Gačanin
Foto: Policija / Šta je danas zaplijenjeno

Nizozemska policija jutros je u Bredi uhapsila Bosanca Mirzu G. (Mirza Gačanin, op.pr.) i njegovu suprugu Rositu van den D. Uhapšeni su u svom domu u Oleanderstraat ulici, javlja portal BNdestem.nl koji dodaje da su u oboje uhapšeni u sklopu međunarodne istrage o pranju novca.

Hapšenja i pretresi nastavak su policijske akcije iz jula 2019, kada je više od 20 pretresa provedeno u Nizozemskoj, BiH, Španiji, Belgiji i Sloveniji. 

U Nizozemskoj, akcija se fokusirala na imovinu osumničenog para, uključujući njihove kompanije. Nizozemski portal dodaje da su u ovoj zemlji, ali i u BiH, tada zaplijenjena skupocjena vozila, kao što su Ferrari, Hummer i Porsche

"Osumnjičeni Bosanac iz Breda, prema bh. medijima, radi za međunarodnu bandu švercera kokaina na balkanu, tzv. kartel Tito i Dino", piše portal, opisujući kartel kao jedan od pet balkanskih (info iz Interpola, op.pr.) koji kontroliraju 80 posto kokainske trgovine između Perua i Europe. 

U jutrošnjem pretresu, navodi portal BNdestem, pronađen je novac, nakir, luksuzni satovi i odjeća, kao i "brojni dokazi protiv ovog para". Prema nizozemskoj policiji, par je "uočen" 2018, jer su živjeli luksuznim životom. Prošle godine, u pretresima, tragalo se za dokumentima o vlasništvu nada imovinom, računima i sl.

"Imamo dosta dokaza protiv njih dvoje. Nakon višemjesečne istrage, sad imamo dovoljno za hapšenje" izjavio je glasnogovornik tamošnje policije Eric Passchier.

Njegov advokat Haroon Raza prošle je godine saopćio kako Mirza nema nikakve veze s kartelom Tito i Dino, a imovina je legalno kupljena. Tada je rekao: "On sarađuje sa istragom i nada se da će sve biti riješeno čim prije kako bi dokazao svoju nevinost."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije