Predstavnici OSCE-a osudili prijetnje upućene novinaru Žurnala

Radiosarajevo.ba
Predstavnici OSCE-a osudili prijetnje upućene novinaru Žurnala
PrtScr / OSCE

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Desir i šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasadorica Kathleen Kavalec oštro su osudili prijetnje smrću upućene novinaru web portala Žurnal Avdi Avdiću, saopćeno je iz OSCE-a.

„24. oktobra, osoba za koju se sumnja da je osuđivana za krivična djela snimila je video poruku u kojoj izražava uvrede i upućuje prijetnje Avdiću riječima: 'potraživaće ga po kanalima'. Prema izvještavanju medija, ova prijetnja povezana je sa Avdićevim istraživačkim izvještavanjem o pranju novca i drugim krivičnim djelima“, navodi se u saopćenju.

„Oštro osuđujem ovu užasavajuću prijetnju koja je potpuno neprihvatljiva. Od najvećeg je značaja da nadležni organi u Bosni i Hercegovini istraže ovaj slučaj bez ikakvog odgađanja i osobu odgovornu za ovu poruku izvedu pred lice pravde“, izjavio je Desir.

Novinari moraju imati mogućnost da se bave svojim istraživačkim radom bez straha za vlastiti život. Oni koji upućuju takve prijetnje moraju se suočiti sa strogom kaznom. To je neophodni preduslov za zaštitu sigurnosti novinara, njegovo je mišljenje.

Ambasadorica Kavalec je dodala da vlasti u BiH ove prijetnje treba da tretiraju ozbiljno i učine sve što u njihovoj moći na sprečavanju.

Istraživačko novinarstvo igra važnu ulogu u razotkrivanju teških krivičnih djela i može biti od pomoći nadležnim organima u provođenju istraga.

Desir i Kavalec ponovno su izrazili zabrinutost zbog činjenice da se ne radi o izolovanom slučaju koji se odnosi na novinara Žurnala Avdića.

Također su se pozvali i na Odluku o sigurnosti novinara, koju je prošlog decembra usvojilo Ministarsko vijeće OSCE-a u Milanu, ističući da je njena provedba od suštinskog značaja za stvaranje okruženja u kojem će medijski radnici svoj posao obavljati bez straha za vlastitu sigurnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije