Britanski ambasador i OSCE osudili napad na književnicu Mlinarević

Patria
Britanski ambasador i OSCE osudili napad na književnicu Mlinarević
Foto: Radiosarajevo.ba / Britanski ambasador i OSCE osudili napad na književnicu Mlinarević

Britanski ambasador u BiH Matt Field osudio je napad na književnicu i novinarku Martinu Mlinarević koja je proteklih dana izložena brutalnim napadima i prijetnjama putem društvenim mreža. Društvo novinara BiH pozvalo je nadležne institucije da provedu istragu i identifikuju osobe koje pozivaju na smrt Mlinarević.

Martina Mlinarević o novim šikaniranjima i napadima na nju

"UK pozorno prati napade na javnu ličnost, književnicu i novinarku Martinu Mlinarević. Sposobnost neslaganja sa nekim, bez posezanja za verbalnim napadima i govorom mržnje, je osnovna demokratska vrijednost. Intimidacija i prijetnje su nedopustive", napisao je ambasador uz poruku "branimo slobodu medija".

Misija OSCE-a u BiH osudila je "svaki oblik nasilja i prijetnji upućenih novinarki i spisateljici Martini Mlinarević" te je pozvala nadležne institucije u BiH da zaštite Mlinarević, reagiraju na ugrožavanje lične slobode i sigurnosti svih novinara, te stvore uvjete u kojima će novinarke moći obavljati radne zadatke na ravnopravnoj osnovi, bez šovinizma i predrasuda.

"Jedna od odlika demokratskih društava je da dozvoljavaju puno uživanje temeljnih sloboda, uključujući slobodu mišljenja, savjesti i izražavanja, kao i ravnopravno učešće muškaraca i žena u javnom životu. Sve navedene vrijednosti garantirane su Ustavom BiH. Iako je konkstruktivna kritika pisane riječi poželjna, nedavni događaji doveli su Mlinarević u opasnost", navodi se u saopćenju iz Misije OSCE-a u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije