Nizozemska odobrila anticovid vakcinaciju za djecu

0
AA
Nizozemska odobrila anticovid vakcinaciju za djecu
Foto: EPA-EFE / Vakcinacija djece Pfizerovim cjepivom

Vlasti Nizozemske odobrile su anticovid vakcinaciju za djecu uzrasta od pet do 11 godina.

Ministarstvo zdravstva Nizozemske saopćilo je da je ta odluka donesena na preporuku Zavoda za zdravstveno savjetovanje i za potrebe efikasnije borbe protiv pandemije COVID-19.

U saopćenju se navodi da je odobreno da se djeca uzrasta od pet do 11 godina vakcinišu anticovid vakcinom kompanije Biontech/Pfizer.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Iz Ministarstva su također naveli da će djeca biti vakcinisana uz pristanak njihovih roditelja ili staratelja i da će primati manje doze vakcine od onih koje primaju odrasle osobe.

Vakcinacija djece tog uzrasta u Nizozemskoj i bi trebala početi sredinom januara naredne godine, a druga doza će uslijediti osam sedmica nakon prve.

Kod djece koja su bila zaražena koronavirusom su uglavnom zabilježeni blaži simptomi infekcije, ali u nekim slučajevima su kliničke slike bile i ozbiljne. Stoga se vakcinacijom želi zaštititi tu populaciju“, navodi se u saopćenju.

Evropska agencija za lijekove je prošlog mjeseca odobrila upotrebu anticovid vakcine Biontech/Pfizer kod djece starije od pet godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije