Sarajevo: Počela vakcinacija studenata u prostorijama Homework HUB-a

0
AA
Sarajevo: Počela vakcinacija studenata u prostorijama Homework HUB-a
Foto: AA / Počela vakcinacija studenata u prostorijama Homework HUB-a

U četvrtak je počela vakcinacija studenata u prostorijama Homework HUB-a, u Sarajevu.

U cilju približavanja imunizacije građanima u Kantonu Sarajevo, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo u prethodnom periodu organizirao je akciju “Vakcinacija prema građanima” i punktove za vakcinaciju postavljao u tržnim centrima na području kantona.

Na istom principu, a u cilju približavanja studentskoj populaciji, uz saradnju sa prvim univerzitetskim HUB-om u Bosni Hercegovini odlučili su postaviti ovakav punkt u njihovim prostorijama.

U Nogometni savez BiH stiglo pismo Irfana Peljte: Oglasili se hitnim saopćenjem

U Nogometni savez BiH stiglo pismo Irfana Peljte: Oglasili se hitnim saopćenjem

Vakcinacija će se moći obaviti u četvrtak i petak, 9. i 10. decembra ove godine, u Homework HUB-u, u ulici Kolodvorska 12, naselje Pofalići, od 10:00 do 14:00 sati. Studentima i studenticama na raspolaganju će biti vakcine Moderna, Pfizer i Sinopharm.

Mirna Pecikoza, glasnogovornica Ministarstva zdravstva KS, u izjavi za AA rekla je kako ministarstvo u saradnji s Domovima zdravlja KS započelo ”Vakcinaciju prema građanima“ 6. novembra. Dodala je kako je u proteklih nekoliko vikenda pokrenuta vakcinacija građana u tržnim centrima.

”Do sada se akcija pokazala fantastičnom, tako da smo odlučili i danas da dođemo u Homework HUB, okupljalište studenata. Studentsku populaciju pokušavamo da animiramo s obzirom da su oni nekako i ključni, koji se najviše kreću i budu na fakultetima“, rekla je Pecikoza.

Za naredni period planirana je vakcinacija građana u tržnom centru u Vogošći. Prema njenim riječim vikendom u tržnim centrima bude aplicirano oko 200-250 doza dnevno.

Ademir Spahić, doktor zdravstvenih nauka i koordinator ispred Vlade KS u pandemiji COVID-19, rekao je kako u Kantonu Sarajevo imaju dovoljan broj doza.

”Najviše imamo Sinopharm vakcina, preko 20.000. Imamo dovoljan broj Pfizera, Moderne, tako da imunizacija, što se tiče broja vakcina nije upitna“, rekao je Spahić.

Dodao je kako su se odlučili za terensku vakcinaciju kako bi potakli nevakcinisane građane da se vakcinišu.

”Od iduće sedmice krećemo u općinu Novo Sarajevo, prema padinskim mjesnim zajednicama. Nastavit ćemo sa tim aktivnostima s imunizacijom u Kantonu Sarajevo“, rekao je Spahić.

Kazao je kako je akcenat na prvoj dozi vakcine, ali građani mogu dobiti i drugu i treću dozu.

Prema njegovim riječima, na nekim punktovima bude više zainteresiranih za treću dozu nego za prvu.

”Akcenat je prva doza, ali naravno, svi koji dođu na revakcinaciju i booster dozu, neće biti vraćeni”, rekao je Spahić koji je dodao kako su svi dobrodošli na vakcinaciju.

Danas su se u Homework HUB-u vakcinisali i građani koji nisu studenti.

Edin Sabljica danas je prvi student koji se vakcinisao u Homework HUB-u.

Vakcinisan je Pfizerom, a ovo mu je treća doza.

Smatra da je ovo odličan projekt kako bi se vakcinacija približila građanima, pogotovo studentima.

“Zašto vakcinisati se? Mislim da je veoma jednostavan odgovor. To je jedini način i izlaz iz cijele pandemije. Oni koji smatraju da vakcine nisu krucijalne ili ne žele da se vakcinišu, ja nekako uvijek biram da vjerujem nauci. Nauka nikada ne vara i to je njen glavni zadatak. Zbog toga smatram da je vakcinisanje bitno“, mišljenja je ovaj student Prirodno-matematičkog fakulteta.

Interesovanje za vakcinaciju pokazali su i strani studenti u BiH.

Homework HUB je prvi univerzitetski HUB u BiH. Namijenjen je svim srednjoškolcima, studentima i freelancerima.

S obzirom na to da je mjesto koje okuplja studente svih fakulteta i univerziteta u Bosni i Hercegovini, a koji koriste prostor za razmjenu iskustava, upoznavanje i zajedničko učenje, predstavlja idealno mjesto za postavljanje jednog ovakvog punkta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije