Ništa od prekida borbi za Božić u Ukrajini: 'Kakva obustava vatre? Danas je isto kao juče'

0
DW
Ništa od prekida borbi za Božić u Ukrajini: 'Kakva obustava vatre? Danas je isto kao juče'
Foto: Anadolija / Pravoslavni Božić

Ruske i ukrajinske snage nastavljaju razmjenu vatre, uprkos najavama iz Moskve da je trupama naređena obustava paljbe oko Božića. Taj navodni jednostrani prekid vatre oštro je odbijen iz Kijeva.

"Kakva obustava vatre? Čuješ li ti ovo?", pita jedan ukrajinski vojnik kod gradića Kremine u Luganskoj oblasti. U daljini su u petak, kako prenosi Reuters, odjekivale eksplozije.

"Naučili smo da im ne vjerujemo", rekao je vojnik reporteru.

U Sarajevo stigle prve trešnje, evo koliko je novca potrebno za kilogram

U Sarajevo stigle prve trešnje, evo koliko je novca potrebno za kilogram

Vladimir Putin naredio primirje u Ukrajini od 36 sati

Vladimir Putin naredio primirje u Ukrajini od 36 sati

Kako dodaje agencija, Ukrajinci su uzvraćali paljbu sa tenkova. Kako su rekli reporteru, dan je možda bio nešto mirniji zbog sniježnog vremena koje smanjuje vidljivost i otežava let dronova.

"Inače je situacija danas potpuno ista kao juče, kao prekjuče, prošle sedmice ili prošlog mjeseca", rekao je jedan vojnik reporteru.

"Nema svrhe pričati sa njima ili vjerovati obećanjima, naređenjima i dekretima".

Međusobne optužbe

Rusko Ministarstvo odbrane je u petak saopćilo da nadgleda obustavu vatre na "čitavoj liniji kontakta", ali da Ukrajinci nastavljaju sa granatiranjem naseljenih mjesta i vojnih pozicija.

Kako prenosi Reuters, jedan očevidac iz Donjecka naveo je da su proruske snage koristile artiljeriju nakon proglašene obustave vatre. Ukrajinski izvori tvrde da je gađan Kramatorsk.

Kijev dobija važno pojačanje

Kijev dobija važno pojačanje

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je prethodno odbio prekid vatre tvrdeći da će ga Rusi iskoristiti da dopreme oružje i municiju nakon gubitaka na frontu.

U subotu je navodno oboren ukrajinski dron koji je ciljao Krim, poluostrvo koje je Rusija zaposjela još 2014. godine. Dron je pao u more u blizini baze Crnomorske flote, javila je ruska agencija Tass.

Žarište kod Kremine

Prema navodima britanskog Ministarstva odbrane, koje dnevno objavljuje izvode iz izvještaja, borbe su na Badnje veče i Božić "rutinski" nastavljene uprkos navodnom prekidu vatre.

Najveće žarište je upravo kod Kremine. Prema britanskom tumačenju, Rusi pritisak na tu oblast vide kao prijetnju po njihovo prisustvo u Bahmutu.

Prekid vatre je, prema najavama ruskog predsjednika Vladimira Putina, trebalo da traje 36 sati, do subote u ponoć.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije