Rat u Ukrajini: Rusija koristi sve više dronova kamikaza

1
Radiosarajevo.ba
Rat u Ukrajini: Rusija koristi sve više dronova kamikaza
Foto: Twitter / Ilustracija

Rusija terorizira ukrajinsko civilno stanovništvo jednostavno konstruiranim jednokratnim borbenim letjelicama.

Odbrana nije samo pitanje cijene. Obično dolaze noću. Stanovnici ukrajinskih gradova slušaju udar ruskih bespilotnih letjelica kamikaza. Njihovo ime je zapravo pogrešno: tokom Drugog svjetskog rata napadi kamikaza bili su samoubilački napadi mladih japanskih pilota, koji su usmjeravali svoje borbene avione na savezničke brodove kako bi nanijeli neprijatelju što veću štetu.

Smrt pilota je bila dio koncepta. Međutim dronovi, o kojima sada govorimo, su bez posade. Moglo bi se reći da su to bespilotne letjelice za jednokratnu upotrebu jer dron biva uništen tokom napada - za razliku od npr. turske letjelice Bayraktar, koja se vraća iz bombardiranja i izviđanja.

Oglasio se vozač Centrotransa koji je izbacio putnicu iz vozila: "Ovo se nije desilo zbog karte"

Oglasio se vozač Centrotransa koji je izbacio putnicu iz vozila: "Ovo se nije desilo zbog karte"

Jednostavno konstruiran

Kijev dobija važno pojačanje

Kijev dobija važno pojačanje

Bespilotna letjelica kamikaza, koja se koristi u Ukrajini, uglavnom je borbena bespilotna letjelica iranskog tipa Shahed-136 - iako i Rusija i Iran i dan danas negiraju kupovinu. Shahed-136 je duga otprilike 3,5 metara i ima delta krila s rasponom od približno 2,5 metara. Može nositi oko 50 kilograma eksploziva. Dron pokreće stražnji potisni propeler s benzinskim motorom. Sukladno tome je glasan, a njegova brzina od gotovo 200 km/h je prilično mala. Međutim, domet joj je, kako se navodi, do 2.000 km. Čak i ako su to specifikacije iranskog proizvođača i čak ako joj je domet i manji, on je iznimno dug u usporedbi s drugim kamikaza dronovima. Svaki ukrajinski grad može biti pogođen iz Rusije korištenjem Shahed-136.

Međutim, Shahed-136 vrlo je jednostavno konstruiran. Za razliku od primjerice američkog switchbladea, u dron Shahed unaprijed se unosi cilj koji neizostavno mora biti određen, tako da se dronom upravlja automatski. Nakon što je odredište uneseno, na njega se više ne može utjecati.

Bespilotne letjelice kamikaze se još nazivaju i "lebdeće oružje". Za razliku od Shaheda, drugi sistemi poput Switchbladea prvo lebde iznad područja djelovanja, prije nego što im operater na zemlji dodijeli podatkovnu vezu s metom, koja također može biti mobilna. Dron upravlja prema cilju pri čemu samog sebe uništava.

Shahed nema šanse protiv modernih protuzračnih sistema. Prema vojnim stručnjacima, bespilotna letjelica također nije prikladna za upotrebu na borbenim linijama. No, čini se da to nije ni cilj ruske vojske u ukrajinskom ratu. Taktike koje se koriste očito su drugačije: oni navodno gađaju civilne ciljeve poput opskrbnih objekata i stambenih zgrada te trebaju širiti teror među stanovništvom.

Rusija se očito oslanja na njihov psihološki učinak: iscrpljivanje civilnog stanovništva.

Teška pitanja

Budući da je bespilotna letjelica relativno jeftina, svaka košta oko 20.000 dolara, a njezine je komponente lako nabaviti, branitelji se često suočavaju s teškim pitanjem isplati li se protiv njih koristiti najsavremenije protuzračne rakete, kad svaka može koštati višestruko više od kamikaza drona. Pogotovo jer Rusija često raspoređuje veći broj ovih dronova u Ukrajini, od kojih neki budu oboreni, ali drugi postižu svoj cilj. Osim toga, odbrana od bespilotnih letjelica veže ukrajinsku vojsku i protuzračnu odbranu po cijeloj zemlji, tako da odbrambeni sistemi nedostaju na frontu. Čini se da je i to dio ruske kalkulacije.

Zapadni vojni stručnjaci također pretpostavljaju da se bespilotne letjelice - kamikaze koriste kao zamjena za puno skuplje krstareće rakete kojih je u Rusiji očito sve manje.

Jednostavni, jeftini dronovi-kamikaze ne igraju praktički nikakvu ulogu na bojnom polju. Ali Rusija se očito oslanja na njihov psihološki učinak: iscrpljivanje civilnog stanovništva, piše DW.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije