Novi napad dronom na ruski aerodrom: Da li se rat pomjera i na Putinov teritorij?

1
Radiosarajevo.ba
Novi napad dronom na ruski aerodrom: Da li se rat pomjera i na Putinov teritorij?
Prtscr / Twitter / Dronovi napadaju ruske aerodrome

Napad dronom na aerodrom u ruskoj regiji Kursk zapalio je spremnik za skladištenje nafte, rekao je guverner Kurska u utorak, dan nakon što je Rusija optužila Ukrajinu za "drske napade" dronom na dva vojna aerodroma duboko unutar ruskog teritorija.

Roman Starovoyt, guverner regije Kursk koja graniči s Ukrajinom, saopćio je putem  Telegrama da u napadu nije bilo žrtava i da je požar "lokaliziran". 

Ruske tvrdnje, napominjemo, nisu neovisno provjerene.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Rusko ministarstvo odbrane priopćilo je ranije da su ukrajinske bespilotne letjelice u ponedjeljak napale dvije zračne baze u Ryazanu i Saratovu u južnoj centralnoj Rusiji, ubivši tri vojnika i ranivši četiri, te oštetivši dvije letjelice.

Ukrajina nije direktno preuzela odgovornost ni za jedan od napada.

Ukoliko jesu poslali dronove, jučerašnji napadi bili bi najdublji unutar Rusije otkako je Moskva napala Ukrajinu 24. februara.

New York Times, pozivajući se na visokog ukrajinskog dužnosnika, rekao je da su dronovi uključeni u napade u ponedjeljak lansirani s ukrajinskog teritorija, a da je barem jedan od napada izveden uz pomoć specijalnih snaga u blizini baze.

Izraelska tvrtka za satelitsko snimanje ImageSat International podijelila je slike za koje kaže da pokazuju tragove napada u blizini aviona Tu-22M u zračnoj bazi Dyagilevo.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da su napadi od ponedjeljka bili "teroristički čin" s namjerom da se onesposobe avioni dugog dometa, a da su tzv. niskoleteće bespilotne letjelice srušene. Navodno je bilo i poginulih u bazi Ryazan. 

Saratov je udaljen najmanje 600 km od najbližeg ukrajinskog teritorija. Ruski komentatori navode na društvenim mrežama da, ako Ukrajina može pogoditi tako daleko unutar Rusije, onda može mogla pogoditi i Moskvu.

Ukrajinski vojni analitičar Serhiy Zgurets rekao je da su baze zračnih snaga koje su pogođene u ponedjeljak jedini objekti u Rusiji koje mogu u potpunosti opsluživati bombardere koji se koriste za napade na Ukrajinu.

"Još je prerano govoriti o čemu je riječ, ali sposobnost oružanih snaga Ukrajine da dosegnu vojne ciljeve duboko u teritoriju Ruske Federacije ima vrlo simbolično i važno značenje", napisao je on.

Iz Kijeva ili Moskve nije bilo trenutačnih komentara o najnovijem napadu dronovima u Kursku.

Rusija je na napade dronovima sinoć odgovorila "masovnim napadom na ukrajinski sistem vojne kontrole i druge mete koristeći visokoprecizno oružje u kojem je pogođeno svih 17 ciljeva", poručuju iz ruskog Ministarstvo odbrane.

Ukrajina je upozorila da će ponovno doći do nestanaka struje u nekoliko regija dok popravlja štetu od raketnih napada za koje je rekla da su uništile kuće i nestalo struje. Udari, koji su dijelove Ukrajine ponovo bacili u ledeni mrak s temperaturama ispod nule, bili su posljednji u višesedmičnim napadima na kritičnu infrastrukturu.

Najmanje četiri osobe su poginule, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, dodajući da je većina od oko 70 projektila oborena.

"U mnogim regijama morat će doći do hitnih prekida struje", rekao je u video obraćanju u ponedjeljak kasno. "Učinit ćemo sve da vratimo stabilnost."

With today’s missile attack Russia marked the anniversary of the Budapest Memorandum. The fate of this document gives answers to many current questions about Russia. Simply signing something with these terrorists will not bring peace. They will certainly break any agreements reached with them. Giving up any element of someone else’s security to Russia means new war. Therefore a principled continuation of the existing policy of conscientious states of the world is necessary: it is only the dismantling of Russian terrorist capacities, liberation of all our territories and holding the murderers to account that will bring peace. I believe we will come to this. Glory to everyone who defends Ukraine! Gratitude to everyone who helps our state hold out against Russian terror! Eternal memory to everyone whose life was taken by terrorists! Glory to Ukraine!

Posted by Володимир Зеленський on Monday, December 5, 2022

Rusija od početka oktobra stalno napada ukrajinsku energetsku infrastrukturu u Ukrajini. Kažu da ciljaju ratne ciljeve, dok Ukrajina odgovara da su ti napadi usmjereni na civile i da predstavljaju ratne zločine. Rusija to negira.

Sjedinjene Američke Države priopćile su da će u četvrtak sazvati sastanak s direktorima za naftu i plin kako bi razgovarali o tome kako mogu podržati ukrajinsku energetsku infrastrukturu, navodi se u pismu u koje je Reuters imao uvid.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da Rusija neće uspjeti u svom "pokušaju da natjera ukrajinski narod da digne ruke": "Poenta je u sljedećem, ako i dok Rusija ne pokaže da je zainteresirana za značajnu diplomaciju, nemaju gdje. Ako i kada to učini, mi ćemo biti prvi koji će biti spremni pomoći."

Rusija kaže da vodi "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini kako bi je oslobodila nacionalista i zaštitila zajednice koje govore ruski. Ukrajina i njezini saveznici optužuju Rusiju za neizazvani rat za otimanje teritorija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije