Dio Ukrajinaca prvi put slavi Božić na današnji dan - zašto?

3
Radiosarajevo.ba
Dio Ukrajinaca prvi put slavi Božić na današnji dan - zašto?
Foto: EPA - EFE / Božić u Ukrajini

Ukrajinsko stanovništvo obično slavi Božić 7. januara, ali su ove godine neki pravoslavni Ukrajinci odlučili, uz blagoslov lokalnih crkava, Božić proslaviti 25. decembra.

Misa proslave Isusovog rođenja u decembru donedavno se u Ukrajini smatrala radikalnom, ali ruska invazija je promijenila stav mnogih. U oktobru je Pravoslavna crkva Ukrajine, koja se izborila za samostalnost od ruske crkve, pristala vjernicima dozvoliti da Božić proslave 25. decembra.

Izbor tog datuma ima jasan politički i vjerski prizvuk u toj zemlji s rivalskim pravoslavnim crkvama i gdje male izmjene običaja mogu imati snažno značenje u kulturološkom ratu koji se odvija paralelno s pravim ratom. Za neke ljude promjena datuma predstavlja odvajanje od Rusije, njene kulture i religije, piše AP.

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Zelenski u emotivnoj božićnoj poruci: 'Smrt će biti poražena životom'

Zelenski u emotivnoj božićnoj poruci: 'Smrt će biti poražena životom'

"Ono što je počelo 24. februara, ruska invazija u punom obujmu, buđenje je i razumijevanje da više ne možemo biti dio ruskog svijeta", rekla je Olena Palij, 33-godišnja stanovnica Bobrice, sela kod Kijeva.

Ruska pravoslavna crkva koja tvrdi da ima vlast nad pravoslavljem u Ukrajini, kao i neke druge pravoslavne crkve, i dalje koriste stari, julijanski kalendar. Božić je po tom kalendaru 7. januara, 13 dana kasnije nego po gregorijanskom kalendaru koji koristi većina crkvenih i sekularnih skupina.

Katolička crkva je savremeni, astronomski precizniji gregorijanski kalendar prihvatila u 16. stoljeću, a potom su to učinili i protestanti i neke pravoslavne crkve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije