Pogledajte rusko 'groblje' projektila u ukrajinskom Harkovu

0
Radiosarajevo.ba
Pogledajte rusko 'groblje' projektila u ukrajinskom Harkovu
Foto: Twitter / 'Groblje' projektila

Ukrajinski grad Harkov ima neobično "groblje", ono koje podsjeća na rusku agresiju: ostatke raketa korištenih protiv ovog grada i njegovih ljudi, piše AP. Ukrajinski inspektori u Harkovu prikupljaju potrošenu municiju kako bi, nadaju se, ruskog predsjednika jednog dana izveli pred pravdu.

Na "groblju" se nalazi više od hiljada projektila i njihovih dijelova. Lokalne vlasti nadaju se da mogu pomoći u pružanju informacija u slučaju tužbe protiv ruskih vlasti i vojnika. A jednog dana, možda, postanu dio muzeja zločina u zemlji.

Plavkasti cilindri poredani u redove prema svojoj veličini, čine impresivan iako šokantan prizor iz zraka.

Koncert Sarajevske filharmonije: Publiku očarala njemačka violinistica Mira Foron

Koncert Sarajevske filharmonije: Publiku očarala njemačka violinistica Mira Foron

Zelenski smijenio šefa sigurnosti u Harkivu: "Mislio je samo na sebe"

Zelenski smijenio šefa sigurnosti u Harkivu: "Mislio je samo na sebe"

Dmytro Chubenko, glasnogovornik regionalnog tužilaštva u Harkovu, rekao je da su rakete skupljane od prvih napada, a nakon nekog vremena dužnosnici su ih odlučili organizirati po vrsti.

"Ovo su dokazi koje bi međunarodni kazneni sud koristio", rekao je tokom posjeta mjestu. Napomenuo je da su neki stručnjaci već došli u grad analizirati materijal.

Projektili su, dodao je, korišteni protiv nekih važnih stambenih područja, kao što su Sjeverna Saltivka i Oleksiivka. Rekao je da vlasti procjenjuju da je najmanje 1.700 ljudi ubijeno granatiranjem, uključujući 44 djece, u Harkovu i njegovoj okolici.

"Izgubili smo sve i ne znamo šta možemo očekivati u budućnosti", rekla je Anna, stanovnica Sjeverne Saltivke koja je otišla prije nekoliko mjeseci. Vrativši se na "groblje" projektila, Chubenko iz ureda tužitelja rekao je da će čuvatii rakete koliko god bude potrebno kako bi stručnjaci  ili tužitelj mogao uzeti informacije koje će koristiti kao dokaz protiv Rusa.

I nakon toga?

"Ne znam što će se sljedeće dogoditi", rekao je. "Možda ćemo napraviti muzej", kazao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije