Ona je nadahnuće: Ima 106 godina i izdaje album

0
Radiosarajevo.ba
Ona je nadahnuće: Ima 106 godina i izdaje album
Foto: Screenshot / Colette Maze

Colette Maze počela je svirati klavir kada je imala četiri godine kako bi u muzici pronašla toplinu koja joj je nedostajala u strogom roditeljskom odgoju.

Danas, u dobi od 106 godina, sjedeći za jednim od četiri klavira u svom pariškom stanu, i dalje uživa svirajući Schumanna, Debussyja i Chopina. 

Ali to nije sve - ova starica sprema se izdati šesti album.

"Muzika je moja hrana, hrana za duh i srce", rekla je za Reuters ova sitna i vitalna žena, koja je rođena 1914. godine u porodici iz srednje klase.

Stroga ju je majka školovala kod kuće, a otac je bio vlasnik tvornice gnojiva.

Školovanje je nastavila na pariškom konzervatoriju 'Ecole Normale de Musique' smještenom u 16. arondismanu, a zatim je započela dugu karijeru korepetitorice u brojnim pariškim muzičkim školama, piše Hina.

Maze kaže da su za gipkost njezinih ruku i prstiju zaslužni joga i svakodnevno vježbanje.

"Prestanem li svirati, morat ću nečim ispuniti maštu, no meni treba nešto opipljivo. Vi možda ne možete bez slatkiša, a ja ne mogu bez tipki klavira, moji ih prsti moraju osjetiti", kaže Maze, koja će uskoro izdati šesti album.

Album je već snimljen i trebao je biti objavljen u aprilu, ali je pandemija sve odgodila. Riječ je i djelima Claudea Debussyja i Erika Satieja.

Njen sin jedinac Fabrice Maze, rođen 1949. godine, kaže da je njegova majka nadahnuće za brojne ljude, osobito u vrijeme pandemije.

"Njena ljubav prema muzici i drugima podiže moral. Ona je i u 107-oj godini života vitalna, u dobroj je formi i neprestano svira. Tako nam poručuje da za ono što radite morate imati strasti, a istodobno morate voditi račun o sebi. Njena ljubav prema životu i smisao za humor ljudima mame osmijehe na lica", rekao je Fabrice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije