Nijemac se vakcinisao protiv COVID-a 217 puta

1
Radiosarajevo.ba
Nijemac se vakcinisao protiv COVID-a 217 puta
Foto: EPA-EFE / Vakcine

Muškarac iz Njemačke (62) je, protivno savjetu ljekara, vakcinisan 217 puta protiv covida, javili su doktori. Sve se odvijalo u razdoblju od 29 mjeseci. Bizaran slučaj dokumentovan je u časopisu The Lancet Infectious Diseases.

Čini se da muškarac nije pretrpio nikakve loše posljedice, kažu istraživači sa Univerziteta Erlangen-Nurnberg.

"Saznali smo za njegov slučaj putem novinskih članaka. Tada smo ga kontaktirali i pozvali ga da se podvrgne različitim testovima u Erlangenu. Bio je vrlo zainteresovan za to", rekao je doktor Kilian Schober sa univerzitetskog odjela za mikrobiologiju.

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

Muškarac je dao svježe uzorke krvi i sline. Istraživači su također testirali neke njegove zamrznute uzorke krvi koji su pohranjeni prethodnih godina.

"Sami smo mogli uzeti uzorke krvi kada je čovjek primio dodatnu vakcinu tokom studije na vlastito inzistiranje. Uspjeli smo upotrijebiti te uzorke kako bismo tačno odredili kako imunološki sistem reaguej na vakinisanje", naveo je dr. Schober.

Državni tužilac grada Magdeburga otvorio je istragu s optužbom za prevaru, ali je pronašao dokaze za 130 vakcinacija, pa nije podignuta krivična prijava. 

Vakcine mogu naučiti tijelo kako se boriti protiv bolesti. mRNA vakcine djeluju tako da tjelesnim stanicama pokažu dio genetskog koda iz virusa. Imunološki sistem bi tada trebao prepoznati i znati kako se boriti s covidom ako se s njim stvarno suoči.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije