London gubi živce: Rusi su identificirali najslabiju kariku, više tajni NATO-a je ugroženo

1
Radiosarajevo.ba
London gubi živce: Rusi su identificirali najslabiju kariku, više tajni NATO-a je ugroženo
Foto: EPA - EFE / David Cameron

Curenje informacija iz njemačke vojske koje je dovelo u opasnost i britanske snage, moglo bi biti samo vrh sante leda, upozorio je u ponedjeljak navečer, 4. marta, bivši šef njemačke obavještajne službe.

August Hanning je ocijenio da je više tajni NATO-a možda ugroženo nakon što je Rusija presrela i objavila videopoziv u kojem se otkrivaju vojne informacije. "Ovo curenje možda je samo vrh sante leda", rekao je on za Bild, kako navodi u svojoj analizi britanski The Telegraph.

U ponedjeljak, 4. marta, izvori su utvrdili da je Rusija identificirala Njemačku kao "najslabiju kariku" u NATO-u i da koristi Olafa Scholza kao "korisnog idiota", navodi se dalje. Njemački kancelar bio je pod velikim pritiskom u ponedjeljak nakon što su njemačkih zračnih snaga slučajno otkriveni detalji o britanskim "snagama na terenu" u Ukrajini u neosiguranom videokonferencijskom pozivu.

Željezničar u Gabeli igra novo 'finale': Mogu li Plavi do bitnih bodova?

Željezničar u Gabeli igra novo 'finale': Mogu li Plavi do bitnih bodova?

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron otputovat će u četvrtak, 7. marta, u Berlin na sastanak sa svojim njemačkim kolegom, na kojem se očekuje da će se govoriti o curenju informacija. Britansko ministarstvo vanjskih poslova pokušalo je smiriti strasti oko mogućeg sukoba. "Bit će detaljnih rasprava o oba velika pitanja u ovom trenutku - Ukrajini i Gazi", kako je saopćeno.

Prošle je sedmice Scholz sugerirao da su pripadnici britanskih snaga pomagali u ukrajinskom ispaljivanju krstarećih projektila, zbog čega je Kremlj ustvrdio kako zapadni saveznici započinju rat s Rusijom.

‘Najslabija karika‘ i ‘korisni idiot‘

U videopozivu koji je procurio, čelnik njemačkih zračnih snaga (Luftwaffe) rekao je da Velika Britanija "ima nekoliko ljudi na terenu (koji djeluju) u odgovoru", što sugerira jedinice raspoređene duboko u Ukrajini. Vojni stručnjaci upozorili su da ovo curenje informacija dovodi britanske snage u opasnost, budući da se prije pretpostavljalo kako je njihova uloga na terenu bitno ograničena.

Pistorius nakon objave poziva njemačkih oficira: 'Ovo je informacioni rat koji vodi Putin'

Pistorius nakon objave poziva njemačkih oficira: 'Ovo je informacioni rat koji vodi Putin'

Ruski propagandisti emitirali su presretnuti videokonferencijski razgovor između časnika njemačke ratne avijacije, koji se odvijao putem komercijalnog softvera WebEx.

U međuvremenu, sigurnosni stručnjaci upozoravaju da London nije spreman za "scenarij s velikim brojem žrtava", ukoliko u Europi izbije širi sukob.

Stručnjaci iz londonskog think tanka Royal United Services Institute (RUSI) kažu da su planovi za nepredviđene situacije neusklađeni s mogućnošću povratka stradalih britanskih vojnika i napada bliže britanskom tlu.

U ponedjeljak, 4. marta, Christian Lindner, Scholzov koalicijski partner, rekao je da je curenje videa "poziv na buđenje" za Njemačku. Čelnik Stranke slobodnih demokrata ocijenio je da je Vladimir Putin ciljao na Njemačku.

​Britanska vlada opisala je njemačko odavanje britanskih vojnih tajni kao vrlo ozbiljnu stvar. "Šta još više zabrinjava, Rusija je identificirala Njemačku kao najslabiju kariku u savezu, a Scholza kao ‘korisnog idiota‘ da bi izbacila Njemačku iz igre. I oni (Rusija) možda nisu u krivu, s obzirom na način na koji on pozicionira Njemačku i svoju stranku u ovoj raspravi", rekao je jedan diplomatski izvor. Bivši britanski ministar obrane Ben Wallace ranije je upozorio da ruski agenti imaju uporište unutar sigurnosnih službi te zemlje.

Medvedev optužuje nakon snimka: "Njemačka se sprema za rat s Rusijom"

Medvedev optužuje nakon snimka: "Njemačka se sprema za rat s Rusijom"

Audiosnimka koja je procurila objavljena je u trenutku sve jačih političkih sukoba u Berlinu u vezi isporuke krstarećih projektila Taurus Ukrajini. Scholz je pod pritiskom i u zemlji i u inozemstvu da se uskladi s britanskim i francuskim donacijama raketa Storm Shadow/SCALP.

On ustraje na tome da bi takav potez njegovu zemlju uvukao u izravan rat s Moskvom. Audioisječak koji je procurio sadrži raspravu o tome hoće li njemačke snage biti potrebne na terenu da pomognu ukrajinskim snagama u upravljanju projektilima.

Ostatak teksta možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije