Nijemac izliječen od HIV-a: Peti slučaj u historiji

0
Radiosarajevo.ba
Nijemac izliječen od HIV-a: Peti slučaj u historiji
Foto: Unsplash / Medicinski istraživači

53-godišnji muškarac iz njemačkog Dusseldorfa postao je peta osoba na svijetu koja je izliječena od HIV-a korištenjem matičnih stanica.

"Dusseldorfskom pacijentu", kako je radi zaštite privatnosti nazvan ovaj muškarac, urađena je transplantacija matičnih stanica radi liječenja akutnog poremećaja krvi, u njegovom slučaju leukemije koja se razvila uz HIV infekciju.

Detalji o njegovom uspješnom tretmanu prvi put su objavljeni na konferenciji 2019., ali je tada bilo prerano da bi se moglo službeno potvrditi da je izliječen. Nakon četiri godine, pacijent nije doživio recidiv i više nema vidljivi virus u tijelu, a u ovom periodu nije uzimao antiretrovirusne lijekove, uključujući lijekove za suzbijanje virusa.

Nestvarna gužva na izlazu iz Sarajeva: Nepregledna kolona automobila do naplatnog mjesta Bradina

Nestvarna gužva na izlazu iz Sarajeva: Nepregledna kolona automobila do naplatnog mjesta Bradina

Detalje ovog slučaja predstavio je dr. Bjorn-Erik Ole Jensen u publikaciji Nature Medicine, koji je zaključio da se radi o istinskom lijeku, a ne tek o remisiji. „Ovaj slučaj nam daje nadu, ali je još mnogo posla pred nama", izjavio je Jensen.

Pacijent iz Düsseldorfa tako je postao peta osoba koja je izliječena nakon transplantacije matičnih stanica. Ovaj ekstremni zahvat se obično izvodi samo kod pacijenata oboljelih od raka koji nemaju druge mogućnosi, ali postupak je također doveo do izlječenja HIV-a u nekoliko slučajeva.

Transplantacija matičnih stanica mijenja imuni sastav organizma i komplikovan je postupak koji nosi mnoge rizike, pa ga je još uvijek rizično nuditi kao lijek za sve osobe s HIV-om.

Ova opaka bolest postala vodeći ubica u svijetu: 'Svaka četvrta osoba na planeti je inficirana'

Ova opaka bolest postala vodeći ubica u svijetu: 'Svaka četvrta osoba na planeti je inficirana'

"Puno toga možemo uvidjeti i zaključiti iz slučaja ovog pacijenta i drugih slučajeva izliječenja od HIV-a. Ovi uvidi nam daju nagovještaje o tome kako proceduru učiniti što sigurnijom", rekao je Jensen.

HIV ulazi u stanice imunog sistema i uništava ih. Bez liječenja, može nastati AIDS (sida). Osoba s sidom ne može se boriti čak ni s malim infekcijama. U svijetu je oko 38 i po miliona ljudi s HIV virusom, a liječenje je dosta napredovalo. Uz moderne lijekove oboljeli od HIV-a mogu živjeti godinama duže, a u toku su i istraživanja koja proučavaju sprječavanje infekcije vakcinom protiv HIV-a.

Prva osoba koja se izliječila od HIV-a bila je poznata kao “berlinski pacijent”, a u pitanju je bio Timothy Ray Brown. To je bilo 2009. Godine, a deset godina poslije uslijedilo je i izlječenje “londonskog pacijenta”. U 2022. godini objavljeno je da su od HIV-a izliječeni pacijent iz New Yorka i pacijent iz američke bolnice The City of Hope, navodi ABC.

Naučnici navode da su slučajevi izliječenja od HIV-a još uvijek izuzetak od pravila, ali su korak naprijed u razumijevanju toga šta je potrebno da se HIV izliječi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije