Međunarodni dan borbe protiv raka: Vodeći uzrok smrti u svijetu

0
Radiosarajevo.ba
Međunarodni dan borbe protiv raka: Vodeći uzrok smrti u svijetu
Foto: EPA - EFE / Ilustracija

Godišnje obilježavanje 4. februara, Međunarodnog dana borbe protiv raka, globalna je inicijatva za podizanje svijesti i podsticanje liječenja ove bolesti.

Svake godine milioni ljudi umiru od raka koji je vodeći uzrok smrti u svijetu. Jedan od najvažnijih elemenata borbe protiv raka koji može pomoći u spašavanju života je znati sve o bolesti, kako je spriječiti i kako je dijagnosticirati, prenosi The Economic Times.

Zbog toga, cijeli svijet obilježava ovaj dan kako bi se to postiglo. Tema Međunarodnog dana borbe protiv raka 2023. i 2024. godine je "Smanjiti nejednakost u zdravstvenoj njezi".

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Međunarodni dan bez duhanskog dima

Međunarodni dan bez duhanskog dima

Na inauguracijskom Svjetskom samitu protiv raka 2000. godine, ustanovljen je Međunarodni dan borbe protiv raka. Događaj je organizovan u Parizu, Francuska, prisustvovali su brojni predstavnici organizacija za borbu protiv raka i istaknuti međunarodni lideri iz različitih zemalja.

Značaj

Rak je bolest koju niko ne shvata olako. To je stanje koje uzrokuje da određene ćelije ljudskog tijela rastu bez kontrole i šire se na druge dijelove tijela. Zvanična web stranica cancer.gov navodi da se rak može razviti gotovo bilo gdje u ljudskom tijelu.

Budući da se znakovi i simptomi smrtonosne bolesti ne pojavljuju sve do kasnih faza, ona ostaje neprimjećena u ranoj fazi. U 2020. godini rak je uzrokovao jedan od šest smrtnih slučajeva, prema najnovijim izvještajima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), GLOBOCAN 2020.

Rak je zastrašujuća bolest, ali najbolji način borbe je da se obrazujete o tome. Iako možda još nemamo lijek za rak, svakako možemo proširiti naše znanje o njegovoj prevenciji, otkrivanju i liječenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije