Nezapamćene kiše u Brazilu: Raste broj žrtava, nove opasnosti od klizišta i poplava

0
Hina
Nezapamćene kiše u Brazilu: Raste broj žrtava, nove opasnosti od klizišta i poplava
Foto: EPA / Nevrijeme u Brazilu

Broj poginulih u obilnim kišama koje su opustošile obalna područja brazilske jugoistočne države Sao Paulo popeo se u utorak na 46 ljudi, a očekuju se nove oborine.

Obilne kiše tokom vikenda izazvale su klizišta i poplave zbog kojih je gotovo 2.500 ljudi i dalje raseljeno ili su ostali beskućnici, objavila je vlada države Sao Paulo u saopćenju, dodajući da je spasilački rad u toku.

Grad Sao Sebastiao podnio je najveći teret ljudskih žrtava, s 45 prijavljenih smrtnih slučajeva.

Jedinstvena akcija "Bingo za bebe" se nastavlja – 0% marže na hranu za bebe

Jedinstvena akcija "Bingo za bebe" se nastavlja – 0% marže na hranu za bebe

Vlada Sao Sebastiaoa poziva se na prognozu i očekuje da će do petka još 200 milimetara kiše pogoditi regiju, te upozorila na nove opasnosti od klizišta i poplava.

Od vikenda je obalno područje najbogatije države u zemlji pogodilo više od 600 milimetara kiše, što je, rečeno je, najveća kumulativna brojka ikada u Brazilu.

Guverner države Sao Paulo Tarcisio de Freitas rekao je da će mornarica graditi poljsku bolnicu za žrtve počevši od četvrtka.

Potop se dogodio dok su se turisti gomilali na brazilskim plažama tokom godišnjeg karnevala, što je vjerovatno dodatno povećalo ljudske žrtve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije