Nastavljaju se hapšenja u Brazilu: Privedeno 1.200 pristalica bivšeg predsjednika Bolsonara

0
AA
Nastavljaju se hapšenja u Brazilu: Privedeno 1.200 pristalica bivšeg predsjednika Bolsonara
Foto: EPA / Haos u Brazilu

U Brazilu je uhapšeno najmanje 1.200 pristalica bivšeg predsjednika te zemlje Jaira Bolsonara, prenosi.

Nakon izborne pobjede kandidata Luiza Inacija Lule da Silvae, oko 1.200 Bolsonarovih pristalica koji su podigli šatore ispred štaba vojske predalo se snagama sigurnosti bez intervencije policije, objavili su brazilski mediji.

Bolsonarove pristalice su privedene te proslijeđene policijskim organima radi daljne kriminalističke obrade, a šatori koje su postavili ubrzo su uklonjeni.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Epilog haosa u Brazilu: Pristalice Jaira Bolsonara divljali satima, 400 uhapšenih

Epilog haosa u Brazilu: Pristalice Jaira Bolsonara divljali satima, 400 uhapšenih

Sudija Vrhovnog suda Alexandre de Moraes upozorio je da će, ako se kampovi postavljeni ispred štaba vojske ponovno uspostave, oni koji su postavili kampove i vojni dužnosnici koji su to dopustili, biti izvedeni pred lice pravde.

U nedjelju su Bolsonarove pristalice uspjele upasti u tri državne zgrade u glavnom gradu Brazilije - palatu Planalto, odnosno ured predsjednika, Kongres i Vrhovni savezni sud -- dok ih na kraju nisu obuzdale snage sigurnosti.

Brazilska policija je rano u ponedjeljak saopćila da je uhapšeno najmanje 300 pristalica bivšeg predsjednika Bolsonara.

Bolsonaro je napustio državu dva dana prije Luline inauguracije 1. januara za treći predsjednički mandat i trenutno boravi u Orlandu na Floridi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Bolsonaro je jučer na Twitteru objavio da su "mirne demonstracije, u okviru zakona, sastavni dio demokratije. Međutim, pljačke i upadi u javne zgrade kakve su se dešavale danas, kao i one koje je ljevica praktikovala 2013. i 2017. godine", nisu u okviru pravila.

Nakon Luline izborne pobjede u oktobru prošle godine, Bolsonarove pristalice su demonstrirale, mnogi su blokirali autoputeve širom države i tražili da vojska interveniše protiv ljevičarskog vođe.​​​​​

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije