Epilog haosa u Brazilu: Pristalice Jaira Bolsonara divljali satima, 400 uhapšenih

0
Hina
Epilog haosa u Brazilu: Pristalice Jaira Bolsonara divljali satima, 400 uhapšenih
Foto: Twitter / Demonstranti upali u Kongres

Pristalice brazilskog krajnje desnog bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara upali su u nedjelju u Kongres, predsjedničku palaču i Vrhovni sud u glavnom gradu Braziliji, u mračnom podsjećanju na invaziju pristalica Donalda Trumpa na američki Kapitol prije dvije godine.

Nakon više sati policija je vratila kontrolu nad građevinama. Uhapšeno je preko 400 osoba.

Ljevičarski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, koji je porazio Bolsonara na izborima u oktobru, najavio je "saveznu sigurnosnu intervenciju" u Braziliji koja će trajati do 31. januara nakon što su demonstranti uspjeli nadvladati snage sigurnosti. Otprilike tri sata nakon početnih izvještaja o upadu demonstranata, snage sigurnosti uspjele su ponovno zauzeti tri najznačajnije zgrade u glavnom gradu.

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

Haos u Brazilu: Bolsonarove pristalice upale u državne institucije

Haos u Brazilu: Bolsonarove pristalice upale u državne institucije

Lula, koji je inauguriran 1. januara, okrivio je Bolsonara za raspaljivanje svojih pristalica nakon kampanje neutemeljenih optužbi o potencijalnoj izbornoj prevari nakon kraja njegove vladavine obilježene nacionalističkim populizmom.

Predsjednikovi saveznici također su postavili pitanja o tome kako su snage sigurnosti u glavnom gradu Braziliji bile tako nespremne i kako su ih tako lako savladali nasilnici koji su danima na društvenim mrežama najavljivali deonstracije tokom vikenda.

"Ti vandali, koje bismo mogli nazvati fanatičnim fašistima, napravili su nešto što nikada nije napravljeno u historiji ove zemlje", rekao je Lula na konferenciji za novinare tokom službenog putovanja u državu Sao Paulo.

Svi ljudi koji su to radili "bit će pronađeni i bit će kažnjeni", rekao je.

Bolsonarove pristalice ostavile su trag razaranja iza sebe, bacajući namještaj kroz razbijene prozore predsjedničke palače, poplavivši dijelove Kongresa protupožarnim sistemom i uništivši svečane prostorije u Vrhovnom sudu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije