New York Times: Biden ubijedio Netanyhua da odustane od uzvratnog napada?

5
Radiosarajevo.ba
New York Times: Biden ubijedio Netanyhua da odustane od uzvratnog napada?
Foto: israelnationalnews / Joe Biden i Benjamin Netanyahu

Američki predsjednik Joe Biden odvratio je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da dâ zeleno svjetlo za pokretanje uzvratnog udara na Iran koji je sinoć, 13. aprila, lansirao više stotina dronova i projektila za napad na Izrael, piše The New York Times.

Prema njihovom izvještaju, nekoliko članova izraelskog ratnog kabineta bilo je za pokretanje brzog napada, ali je nedostatak ozbiljne štete u napadu Irana, pored Netanyahuovog razgovora sa Bidenom, doveo do toga da je protunapad otkazan.

S druge strane, portparol izraelske vojske najavio je neodređeni odgovor nakon velikog iranskog napada na Izrael.

Istražili smo | Kada počinje upis u srednje škole u Sarajevu i šta roditelji trebaju znati

Istražili smo | Kada počinje upis u srednje škole u Sarajevu i šta roditelji trebaju znati

"Odgovorićemo Iranu akcijom, a ne riječima", rekao je on u nedelju.

Vojni portparol nije ulazio u detalje o tome kako bi mogao izgledati odgovor Izraela. 

Savjetnik za komunikacije za nacionalnu sigurnost SAD-a John Kirby rekao je da će SAD "nastaviti da rade sa" i "savjetovati" Netanyahua, u odgovoru na pitanje da li administracija vjeruje procjeni izraelskog premijera o potencijalnom odgovoru na napad Irana.

Joe Biden: 'SAD neće podržati nikakav izraelski kontranapad na Iran'

Joe Biden: 'SAD neće podržati nikakav izraelski kontranapad na Iran'

On je rekao da vjeruje da širi rat nije neizbježan. Kirby je dodao da će SAD "nastaviti da pomažu" Izraelu da se odbrani. Kirby je kazao da SAD ostaju na oprezu, rekavši da su "veoma jasno stavili do znanja svim stranama, uključujući Iran, šta ćemo uraditi… i, također, koliko ćemo ozbiljno shvatiti sve potencijalne prijetnje našem osoblju".

"Predsjednik je bio jasan: ne želimo da vidimo ovu eskalaciju. Ne tražimo širi rat sa Iranom. Mislim da će nam naredni sati i dani reći mnogo", dodao je Kirby.

Podsjetimo, Iran je u subotu navečer, 13. aprila, lansirao više stotina letjelica ka Izraelu. Na OVOM LINKU čitajte kako je tekao napad Irana na Izrael.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije