Uživo: Čelnici G7 ponovo potvrdili punu podršku Izraelu, Sirija podržala Iran

16
Radiosarajevo.ba
Uživo: Čelnici G7 ponovo potvrdili punu podršku Izraelu, Sirija podržala Iran
Foto: EPA / Iranski napadi na Izrael

Iran je u subotu navečer, 13. aprila, lansirao desetine dronova kamikaza ka Izraelu.

Iran je upozorio da će odgovoriti još snažnije ako Izrael uzvrati na napade ovog vikenda, za koje je Teheran rekao da su odgovor na izraelski napad ranije ovog mjeseca na njegov kompleks ambasade u Damasku, glavnom gradu Sirije.

"Islamska Republika Iran neće oklijevati koristiti svoje inherentno pravo na samoodbranu kad god bude potrebno", rekao je u izjavi ambasador i stalni predstavnik Irana pri UN-u, Amir Saeid Iravani.

Počinje isplata uvećanih penzija i razlika za prva tri mjeseca

Počinje isplata uvećanih penzija i razlika za prva tri mjeseca

  • Iranska revolucionarna garda saopštila je da je ispalila desetke projektila na izraelske ciljeve u znak odmazde za smrtonosni napad Izraela na iranski konzulat u Damasku 1. aprila.
  • Iranski vojni odgovor označio je njegov prvi direktni napad na teritoriju Izraela i počeo je u subotu navečer.
  • Eksplozije su se čule u gradovima širom Izraela, uključujući Tel Aviv i zapadni Jerusalem, a sirene za vazdušne napade oglasile su se na više od 720 lokacija dok su izraelske snage pokušavale oboriti iranske projektile.
  • Izraelska vojska je kasnije rekla da je Iran lansirao više od “200 dronova ubica, balističkih projektila i krstarećih projektila” na Izrael i da je velika većina projektila presretnuta izvan granica zemlje, uz pomoć američkih i britanskih snaga
22:26

Počelo hitno zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a 

Šef UN-a António Guterres pozvao je u nedjelju na maksimalnu suzdržanost nakon iranskih osvetničkih napada na Izrael. Na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a, Guterres je rekao:

"Bliski istok je na rubu. Ljudi u regiji suočavaju se sa stvarnom opasnošću od razornog sukoba punih razmjera. Sada je vrijeme za smirivanje i deeskalaciju."

21:19

Glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF) Daniel Hagari rekao je da je izraelska odbrambena koalicija tokom noći uspješno osujetila napad iz Irana. Otprilike 350 raketa ispaljeno je iz Irana, Iraka, Jemena i libanonskog Hezbollaha, koje su nosile oko 60 tona eksploziva, rekao je.

Hagari je rekao da nije ugrožen samo Izrael već cijeli Bliski istok, istaknuvši da su iranske snage zaplijenile i brod koji je plovio pod portugalskom zastavom.

"Iran želi eskalirati regiju. Do sada je radio preko svojih posrednika (proxyja), ali sada je otkrio svoje pravo lice", rekao je Hagari u video izjavi u nedjelju.

20:43

I Američki brodovi uništavali projektile koji su letjeli prema Izraelu

Američki brodovi koji djeluju u istočnom Sredozemnom moru uključili su se sinoć i uništili između četiri i šest iranskih balističkih projektila tokom iranskog napada na Izrael, prema visokom dužnosniku američke vojske.

Dužnosnik je rekao da je američki avion "ugasio" više od 70 iranskih jednosmjernih bespilotnih letjelica koje su krenule prema Izraelu. Također, raketa američke vojske Patriot zaustavila je balističku raketu u blizini Erbila u Iraku, za koju je utvrđeno da je bila na putu prema Izraelu. Dužnosnik je rekao da se ne vjeruje da su projektili ciljali američke ili koalicijske snage.

"Nije bilo američkih žrtava niti štete, a naše snage i dalje su spremne pružiti dodatnu odbrambenu podršku kako bi zaštitile američke snage u regiji", rekao je dužnosnik novinarima u nedjelju.

20:06

Jordan je pozvao iranskog ambasadora na razgovor iz prosvjeda protiv iranskih komentara koje Jordan smatra miješanjem u unutarnje stvari kraljevstva, javlja Reuters. Poziv dolazi nakon komentara iranskih službenih medija koji su upozorili da će Jordan biti sljedeća meta u slučaju da počne sarađivati s Izraelom.

19:54

Sastanak izraelskog ratnog kabineta završava bez odluke o odgovoru na napad Irana

Višesatni sastanak ratnog kabineta završio je u nedjelju navečer bez odluke o tome kako će Izrael odgovoriti na napad Irana, rekao je izraelski dužnosnik. Kabinet je odlučan odgovoriti - ali tek treba odlučiti o vremenu i opsegu. Dužnosnik je rekao da je izraelska vojska dobila zadatak smisliti dodatne opcije za odgovor.

Odvojeno, visoki dužnosnik Bidenove administracije rekao je novinarima da je izraelski dužnosnik rekao Sjedinjenim Državama da ne žele značajno eskalirati obračun s Iranom.

"Mislim da nam je Izrael jasno dao do znanja da ne žele značajnu eskalaciju s Iranom. To nije ono što oni traže. Žele se zaštititi i odbraniti se", rekao je viši dužnosnik uprave. Izraelski ministar ratnog kabineta Benny Gantz rekao je ranije u nedjelju da će Izrael "istražiti cijenu koju će im platiti Iran", na način i u vrijeme koji njima odgovaraju.

19:35

Sirija: Napadi Irana bili su 'legitiman čin samoodbrane'

Akcija Irana protiv Izraela bila je "legitiman čin samoodbrane", rekao je sirijski ministar vanjskih poslova Faisal Mekdad svom iranskom kolegi Hosseinu Amir-Abdollahianu u telefonskom razgovoru u nedjelju.

Sirijski državni medij SANA dalje javlja:

"Legitimno je pravo na samoodbranu od ovog rasističkog cionističkog entiteta, koji ne poštuje međunarodno pravo i volju, niti Povelju Ujedinjenih naroda", rekao je Mekdad koji je osudio "nemarno stajalište Zapada pred masakrima i nehumanim djelovanjem izraelskog entiteta".

18:59

Ursula von der Leyen pridružila se zapadnim čelnicima u osudi iranskih osvetničkih napada na Izrael. U svojoj izjavi, der Leyen je rekla:

"Izražavamo našu solidarnost i podršku narodu Izraela. I ponovo potvrđujemo našu predanost njegovoj sigurnosti."

Dodala je da akcije Irana "rizikuju izazvati nekontroliranu regionalnu eskalaciju i to se mora izbjeći".

18:37

Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća, sastao se s čelnicima G7 nakon iranskih osvetničkih napada na Izrael.

U objavi na X, Michel je napisao:

"S čelnicima #G7 - jednoglasno smo osudili iranski napad bez presedana na Izrael. Sve strane moraju biti suzdržane. Nastavit ćemo sa svim našim naporima da radimo na deeskalaciji. Završetak krize u Gazi što je prije moguće, posebno trenutačnim prekidom vatre, učinit će razliku. O situaciji na Bliskom istoku, uključujući Libanon, raspravljat će se na Europskom vijeću sljedeće sedmice."

18:18

Izrael će u ponedjeljak otkazati nastavu u školama u cijeloj zemlji, objavile su u nedjelju Izraelske odbrambene snage. Zemlja je već otkazala nastavu u nedjelju, koja je radni dan u Izraelu, kao odgovor na napad iranskih bespilotnih letjelica i raketa na zemlju u subotu navečer.

Vojska je također najavila ograničenje veličine okupljanja i otkazivanje rada u zajednicama na sjeveru i jugu zemlje i u ponedjeljak, nakon što ga je otkazala u nedjelju.

17:52

Izraelska vojska objavila video - pogledajte kako izgleda presretanje projektila:

17:36

Turska je u nedjelju upozorila na mogući regionalni rat nakon iranskog zračnog napada na Izrael, koji je bio odmazda za zračni napad na njegovu diplomatsku misiju u glavnom gradu Sirije 1. aprila 

"Već duže vrijeme podsjećamo sve naše kolege na naša upozorenja da izraelski rat u Gazi nosi rizik od širenja i eskalacije", navedeno je u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova. Istakli su da je izraelski napad na iransku ambasadu u Damasku, koji je bio protiv međunarodnog prava, opravdao njihovu zabrinutost: "Iranska odmazda za ovaj napad i kasniji razvoj događaja još jednom su pokazali da se događaji brzo mogu pretvoriti u regionalni rat."

Navodeći da su turski zvaničnici vodili razgovore sa svojim iranskim i američkim kolegama kako bi pozvali na umjerenost, iz Ministarstva su naglasili da Turska "jasno prenosi svoje poruke iranskim zvaničnicima i zapadnim zemljama koje imaju utjecaja na Izrael, pozivajući na prekid eskalacije".

"Nastavit ćemo da ulažemo napore da spriječimo proces koji će trajno narušiti stabilnost našeg regiona i izazvati veće sukobe na globalnom nivou", dodali su iz Ministarstva.

17:11

Biden se sastaje s čelnicima G7

Američki predsjednik Joe Biden sastaje se u nedjelju s kolegama čelnicima grupe G7 kako bi razgovarali o onome što on naziva "hitnim diplomatskim odgovorom" na iranski napad na Izrael.

Italija, zemlja koja trenutno predsjedava G7, rekla je da su virtualni razgovori trebali početi u 16 sati po našem vremenu. Naglasak na diplomaciji, analiziraju svjetski mediji, "jasno daje do znanja da Biden traži nevojni odgovor na napade bespilotnim letjelicama i projektilima koje je pokrenuo Iran, tražeći načine za obuzdavanje rizika od šireg rata".

Inače, G7 je skraćenica za Grupu sedam, organizaciju zemalja nekih od najvećih svjetskih ekonomija: Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države. Članovi G7 sastaju se svake godine na summitu kako bi raspravljali o gorućim pitanjima na globalnoj sceni i koordinirali politiku.

16:48

NATO osuđuje napad Irana na Izrael i poziva na suzdržanost

Sjevernoatlantski savez (NATO) osudio je napad Irana na Izrael i pozvao na "suzdržanost".

"Osuđujemo iransku eskalaciju preko noći, pozivamo na suzdržanost i pomno pratimo razvoj događaja", rekla je glasnogovornica NATO-a Farah Dakhlallah. "Važno je da sukob na Bliskom istoku ne izmakne kontroli", dodala je.

16:34

Arapske zemlje pozivaju na uzdržanost tokom tenzija između Irana i Izraela

Arapske zemlje pozvale su u nedjelju na uzdržanost i deeskalaciju nakon iranske vojne odmazde Izraelu. Saudijska Arabija, Katar, Oman, Kuvajt, Egipat, Jordan, Liban i Irak odvojeno su pozvali na maksimalnu suzdržanost i zaustavljanje eskalacije u regionu.

Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije pozvalo je sve uključene strane da pokažu krajnju uzdržanost kako bi ublažili rizik od rata. Katar je pozvao sve strane da zaustave eskalaciju, pozivajući međunarodnu zajednicu da djeluje brzo kako bi se smirile tenzije u regionu. Oman i Kuvajt su naglasili važnost uzdržanosti kako bi se izbjegli regionalni ratni rizici. Egipat je naglasio kontinuirani angažman sa svim zainteresovanim stranama kako bi se spriječilo da region sklizne u opasnu nestabilnost, dok je Jordan pozvao na uzdržanost i odgovorno ponašanje.

Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata takođe je pozvalo na "maksimalnu suzdržanost kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice i spriječilo da region sklizne u nove nivoe nestabilnosti". Ministarstvo vanjskih poslova Bahreina pozvalo je na "posvećenost deeskalaciji, uzdržanosti i izbjegavanju eskalacije kako bi se narodi u regionu poštedjeli posljedica ". Ministarstvo vanjskih poslova Tunisa saopštilo je da će "dozvoljavanje Izraelu da nekažnjeno nastavi s kršenjem međunarodnog prava dovesti do teških posljedica koje ugrožavaju sigurnost i stabilnost regiona". Generalni sekretar Savjeta za saradnju u Zalivu, Jassem Al-Bedaiwi, pozvao je uključene strane na uzdržanost kako bi spriječili bilo kakvu dalju eskalaciju koja prijeti stabilnosti regije.

16:25

Ministarstvo vanjskih poslova Izraela saopštilo je danas da Iran "mora da plati cijenu za svoju agresiju" kroz sankcije i da Izrael ima pravo na samoodbranu. Prve mjere Izraela biće proglašavanje Iranske revolucionarne garde za terorističku organizaciju i novi paket sankcija koje će ciljati Teheranov program za balističke rakete, javlja Times of Israel.

"Ovaj napad dokazuje ono što Izrael govori godinama: Iran je iza terorističkih napada u regionu i takođe je najveća prijetnja regionalnoj stabilnosti i svjetskom poretku", piše u saopštenju.

Dodaje se da su militantne grupe Huti i Hezbolah pomogle iranski napad i da Izrael "kao i svaka druga država ima pravo da se brani": "Izrael se uspješno odbranio od iranske agresije i nastaviće da to radi u budućnosti."

16:20

Djevojčica (7) povrijeđena u iranskom napadu i dalje u kritičnom stanju

Djevojčica koja je povrijeđena u iranskom napadu na Izrael i dalje je u kritičnom stanju, objavila je bolnica koja je liječi.

Navodno je povrijeđena nakon što su šrapneli presretnutog projektila pali na kuću njezine obitelji. U priopćenju bolnice se navodi : "Stanje sedmogodišnje djevojčice koja je sinoć evakuirana s mjesta događaja pogoršalo se te je i dalje kritično i nestabilno. Ima teške ozljede glave i životno je ugrožena."

16:12

Iran unaprijed obavijestio Tursku o svojoj operaciji protiv Izraela

Iran je unaprijed obavijestio Tursku o planiranoj operaciji protiv Izraela, rekao je turski diplomatski izvor Reutersu. Izvor je također rekao da su SAD poručile Iranu preko Ankare da njihova operacija mora biti "unutar određenih granica".

Ova izvješća dolaze nakon što je iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian rekao na sastanku sa stranim ambasadorima u Teheranu da je Iran obavijestio SAD da će njegovi napadi na Izrael biti "ograničeni" i samo za samoodbranu.

15:53

Američki predsjednik Joe Biden odvratio je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da dâ zeleno svjetlo za pokretanje uzvratnog udara na Iran koji je sinoć, 13. aprila, lansirao više stotina dronova i projektila za napad na Izrael, piše The New York Times.

Prema njihovom izvještaju, nekoliko članova izraelskog ratnog kabineta bilo je za pokretanje brzog napada, ali je nedostatak ozbiljne štete u napadu Irana, pored Netanyahuovog razgovora sa Bidenom, doveo do toga da je protunapad otkazan.

15:26

Iransko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo ambasadore Britanije, Frnacuske i Njemačke

Ministarstvo vanjskih poslova Irana pozvalo je ambasadore Velike Britanije, Njemačke i Francuske na razgovor nakon što su te zemlje osudile Teheran zbog napada bez presedana na Izrael.

Direktor za Zapadnu Evropu pri Ministarstvu vanjskih poslova Irana optužio je tri zemlje za “duple standarde” jer su ranije ovog mjeseca u Vijeću sigurnosti UN-a odbile osuditi izraelski napad na iranski konzulat u Siriji.

14:55

‘Heroj u očima Palestinaca’: U Gazi hvale iranski napad na Izrael

Snimci iz Gaze prikazuju kako se mnogi stanovnici, uključujući one u raseljeničkim šatorima, raduju jer su izraelsko nebo obasjali iranski projektili i izraelski presretači.

“Ko god odluči napasti Izrael, ko god se usudi napasti Izrael u trenutku kada cijeli svijet radi u njegovoj službi, heroj je u očima Palestinaca bez obzira na to dijelimo li njihovu [iransku] ideologiju ili ne”, rekao je Majed Abu Hamza, 52-godišnji otac sedmero djece iz grada Gaze.

“Ubijaju nas duže od šest mjeseci i niko se nije usudio ništa poduzeti. Sada Iran, nakon što je njegov konzulat pogođen, uzvraća udarac Izraelu i to nas raduje”, dodao je.

14:46

Francuska poziva svoje državljane da ‘privremeno’ napuste Iran

Ambasada Francuske u Teheranu izdala je saopćenje u kojem se građanima te zemlje preporučuje da “privremeno” napuste Iran.

“Pozivamo na maksimalan oprez prilikom putovanja i izbjegavanje bilo kakvih okupljanja”, dodaju u saopćenju.

Ranije smo izvijestili da je izraelska vojska rekla da je Francuska bila jedna od zemalja koje su joj pomogle u osujećivanju iranskog napada. Nakon toga je Ministarstvo vanjskih poslova Irana pozvalo francuskog ambasadora zbog “neodgovornih stavova” i “duplih standarda”.

14:41

Stanovnici Jerusalema o napadu Irana

Izraelci su se počeli vraćati na ulice nakon iranskih napada na tu zemlju

“Situacija je zaista zastrašujuća, bojimo se onoga što slijedi, bombardovanja i aviona koji dolaze”, rekla je Ayala Salant, 48-godišnja stanovnica Jerusalema.

“Međutim, jako smo zadovoljni savezom koji nam je pomogao jer većina aviona i raketa nije stigla do Izraela. Nadamo se da će ova eskalacija uskoro biti zaustavljena”, dodala je.

Šezdesetsedmogodišnji Yishai Levi kaže da je Izrael “još jednom dokazao tehnološku superiornost i postupio na impresivan način”.

Sharin Avraham smatra da napadi Irana zahtijevaju odgovor Izraela.

“Iranski napad ne bi trebao proći bez odgovora. Država Izrael mora pokazati da je jaka, to nije nešto što može jednostavno proći. Mi nismo ničija vreća za udaranje”, rekla je ova 31-godišnjakinja.

14:25

Njemačka: 'Iran je gurnuo Bliski istok na ‘rub provalije'

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock rekla je da je napad Irana na Izrael gurnuo Bliski istok na "rub provalije".

"Teheran je cijelu regiju gurnuo u haos", rekla je, dodajući da "spirale napetosti moraju biti okončane".

13:46

Hossein Amir-Abdollahian, ministar vanjskih poslova Irana, upravo je govorio na sastanku sa stranim ambasadorima u Teheranu.

Evo što je rekao:

  • Obavijestili smo SAD da će naši napadi na Izrael biti "ograničeni" i za samoodbranu
  • Ne tražimo proširenje sukoba u regionu
  • Obavijestili smo SAD da ćemo ciljati njihove baze ako bude ciljani Iran
  • Sigurnost susjednih zemalja je prioritet Irana.
13:29

Rishi Sunak kaže da su britanski borbeni avioni oborili bespilotne letjelice lansirane od strane Irana u napadu na Izrael.

"Mogu potvrditi da su naši avioni oborili nekoliko iranskih napadačkih bespilotnih letjelica", rekao je premijer Ujedinjenog Kraljevstva.

13:09

Iran kaže da je napad usmjeren na izraelsku bazu koja se koristi za napad na iranski konzulat u Damasku

apad Teherana na Izrael bio je usmjeren na zračnu bazu Nevatim, rekao je u nedjelju zvaničnik iranske vojske, navodeći da je otuda otpočeo izraelski napad početkom aprila na iranski konzulat u Damasku.

"Operacija" je ciljala "avio bazu Nevatim, gdje su avioni F-35 korišćeni za gađanje našeg konzulata u Damasku", rekao je načelnik štaba iranskih oružanih snaga general-major Mohammad Hossein Bagheri za iransku državnu TV IRINN.

Iranske balističke rakete koje su stigle do Izraela pale su na zračnu bazu koja se nalazi na jugu zemlje i izazvale samo manja strukturna oštećenja, rekao je portparol izraelskih odbrambenih snaga Daniel Hagari. Baza funkcioniše i nastavlja sa radom nakon napada, a avioni nastavljaju da koriste bazu, dodao je Hagari.

U napadu na aneksnu zgradu iranskog konzulata 1. aprila ubijeni su visoki komandanti iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC). Široko se sumnja da Izrael stoji iza zračnog napada, iako nije zvanično preuzeo odgovornost.

Bagheri je rekao da je iranska operacija ciljala i "veliki informativni centar" u blizini granice Izraela sa Sirijom.

12:51

Ispunjen zahtjev Izraela: Hitno zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija zasjedat će danas, 14. april, na zahtjev Izraela, povodom iranskog napada projektilima u subotu uvečer, 13. april.

Sjednica bi trebala početi oko 16 sati po lokalnom vremenu, nakon što je hitnu sjednicu zatražio ambasador Izraela u UN-u Gilad Erdan od ambasadora Malte, koja predsjedava Vijećem sigurnosti, prenosi FoNet.

Erdan je zatražio hitan sastanak kako bi se nedvosmisleno osudio Iran za "teška kršenja međunarodnog prava", a Islamska revolucionarna garda Irana proglasila terorističkom organizacijom, naveo je Erdan.

12:08

Predsjednik Irana: 'Legitimna samoobrana'

Predsjednik Irana Ebrahim Raisi objavio je saopćenjem u kojem pozdravlja "hrabre ljude" Korpusa čuvara islamske revolucije (IRGC) koji su "očitali lekciju cionističkom režimu".

"Kažnjavanje agresora, što je vrhovni vođa obećao, je ispunjeno", rekao je Raisi.

Dodao je da je operacija izvedena "u okviru legitimnog prava na samoodbranu" kao odgovor na agresivne akcije Izraela.

Raisi je također rekao da je Iran tokom proteklih šest mjeseci, kao i posljednjih sedmica, na sve načine ukazivao na "užasne efekte" nedjelovanja Vijeća sigurnosti UN-a u pogledu izraelskog kršenja međunarodnih zakona.

11:51

Izrael bombardovao grad u istočnom Libanu

Izraelski avioni u nedjelju, 14. aprila, su gađali zgradu u gradu Nabi Shith u dolini Bekaa u istočnom Libanu nakon više izraelskih napada tokom noći u regionu, javlja Anadolija.

Libanska nacionalna novinska agencija objavila je da je u "neprijateljskom vazdušnom napadu gađana zgrada u gradu Nabi Shith u dolini Bekaa", te da nema prijavljenih žrtava.

Ranije u nedjelju, 14. aprila, izraelski ratni avioni pokrenuli su seriju nasilnih napada usmjerenih na okolinu Jabal Safija u južnom Libanu.

11:07

Francuska i Španija osudile napad Irana na Izrael

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i španski premijer Pedro Sanchez posljednji su u nizu šefova država koji su osudili napad Irana na Izrael.

"Najoštrije osuđujem napad bez presedana koji je Iran pokrenuo protiv Izraela, a koji prijeti destabilizaciji regije", napisao je Macron u objavi na društvenoj mreži X.

10:38

Irak ponovo otvara svoj zračni prostor za sve letove.

Irak je saopćio da je ponovo otvorio svoj zračni prostor nakon što je privremeno bio zatvoren tokom noći uslijed napada na Izrael.

Irakči civilni zračni autoritet potvrdio je u nedjelju, 14. aprila, da je ova odluka donesena nakon uspješnog "uklanjanja svih rizika" koji su ranije uticali na sigurnost civilnog zračnog saobraćaja u Iraku.

Zračni prostor je zatvoren u subotu navečer, 13. aprila, kao mjera opreza, nakon detaljne procjene rizika koju su proveli irački organi vlasti.

10:11

Biden poručio Netanyahuu da SAD neće podržati kontranapad na Iran

Američki predsjednik Joe Biden je tokom telefonskog razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom rekao da SAD neće podržati nikakav izraelski kontranapad na Iran, prenio je Axios izjavu visokog funkcionera Bijele kuće.

Osim toga, Biden je rekao Netanyahuu da su zajedničke odbrambene akcije Izraela, SAD-a i drugih zemalja u regiji dovele do odbijanja iranskog napada, prema dužnosniku Bijele kuće.

"Pobijedili ste. Budite zadovoljni", rekao je američki predsjednik Netanyahuu, prema funkcioneru.

Funkcioner je rekao da je izraelski premijer, nakon što mu je Biden rekao da SAD neće poduzimati nikakve ofanzivne operacije protiv Irana i da neće podržati takve operacije, rekao da razumije.

09:47

Kojim oružjem je Iran napao Izrael?

Al Jazeerin sigurnosni analitičar Alex Gatopolous govorio je o oružju koje je Iran koristio za napad na Izrael:

  • Iran je ispalio kombinaciju dronova, krstarećih projektila i oko 110 balističkih projektila.
  • Dronovi su bili mali i korišteni kao "jeftine krstareće rakete".
  • Govorimo o 50 kilograma u poređenju s tonama bojevih glava za balističke rakete. Osmišljeni su da pokušaju opteretiti izraelske napredne sisteme protuzračne odbrane.
  • Iran zadržava veliki dio svog inventara, koji uključuje još stotine projektila i nekoliko hiljada dronova.
  • Izraelsku zračnu bazu Nevatim pogodilo je najmanje 15 balističkih projektila, ali su Izraelci presreli većinu.
09:29

Na temelju izvora iz dva regionalna sigurnosna izvora, zračne snage Jordana presrele su i oborile desetine iranskih bespilotnih letjelica koje su prekršile njihov zračni prostor i kretale se prema Izraelu.

Vojska je također bila u visokom stanju pripravnosti, a radarski sistemi su nadzirali svaku aktivnost bespilotnih letjelica koje dolaze iz smjera Iraka i Sirije. Stanovnici nekoliko gradova na sjevernom dijelu zemlje u blizini Sirije te središnjih i južnih područja čuli su snažnu zračnu aktivnost.

Više o ovome pročitajte OVDJE.

09:10

Mohammad Bagheri: 'Operacija je postigla svoje ciljeve'

Mohammad Bagheri izjavio je da je operacija "postigla sve svoje ciljeve" i da nisu planirane dalje operacije ako Izrael ne odgovori, prema komentarima koje je prenijela agencija Tasnim.

Dodao je da napad nije ciljao nikakve civilne ili ekonomske interese, već se fokusirao na vojne resurse, posebno na obavještajnu bazu na planini Hermon koja je korištena kako bi se olakšao napad na iranski konzulat u Siriji, zajedno sa zračnom bazom Nevatim u pustinji Negev s koje su lansirani izraelski borbeni avioni koji su ciljali konzulat.

Bagheri je rekao da su oba značajno uništena i onesposobljena" i upozorio da Iran ima sposobnost pokretanja napada "desetine puta jačeg".

Poslao je upozorenje SAD-u, a više o tome možete pročitati OVDJE.

08:56

Hamas: Iran ima 'apsolutno pravo' da napadne Izrael

"Vojna operacija protiv cionističkog entiteta je apsolutno pravo Irana i legitiman odgovor na napad na njegov konzulata u Damasku", napisala je palestinska grupa u objavi na Telegramu.

Hamas je naveo da zemlje i narodi u regiji imaju "apsolutno pravo" da se brane od "cionističke agresije", referirajući se na Izrael.

"Pozivamo našu arapsku i islamsku naciju, slobodne ljude svijeta i snage otpora u regiji da nastave pružati podršku Potopu Al-Aqsa”, dodala je grupa, govoreći o njihovom napadu na Izrael 7. oktobra.

08:49

Glasnogovornik njemačkog kancelara Olafa Scholza je u nedjelju, 14. aprila, prenio da on oštro osuđuje iranske napade na Izrael.

"Njemačka je također "najoštrije moguće" osudila napad Irana i upozorila Teheran da rizikuje sveopći regionalni rat", rekao je glasnogovornik kancelara Olafa Scholza.

"S ovim neodgovornim i neopravdanim napadom, Iran rizikuje regionalni požar. Njemačka čvrsto stoji uz Izrael", rekao je glasnogovornik.

08:23

Predsjednica Evropske komisije osudila iranski napad na Izrael

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen osudila je iranski napad na Izrael i pozvala sve strane na suzdržanost.

"Oštro osuđujem eklatantan i neopravdan napad Irana na Izrael i pozivam zvanični Teheran i njegove predstavnike da odmah prekinu ove napade", napisala je Von der Leyen na društvenoj mreži X.

"Svi akteri se moraju suzdržati od dalje eskalacije i raditi na obnavljanju stabilnosti u regionu", dodala je.

08:07

Jordan ponovo otvorio svoj zračni prostor

Jordanska državna televizija prenijela je saopćenje predstavnika aerodroma da je ova zemlja ponovo otvorila svoj zračni prostor nakon što ga je kasno sinoć zatvorila zbog iranskih lansiranja.

08:02

Izrael ponovo otvara zračni prostor

Predstavnici izraelskih aerodroma saopćili su da je izraelski zračni prostor, koji je bio zatvoren zbog iranskog napada, ponovo otvoren.

Putnicima iz Tel Aviva savjetovano je da zbog poremećaja u redu letenja provjere satnicu svog leta.

[twitter]https://twitter.com/nexta_tv/status/1779389382362886236[/twitter]

07:31

Oglasio se Benjamin Netanyahu prvi put javno nakon iranskih napada na Izrael

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu dao je svoju prvu javnu izjavu nakon napada Irana, obećavajući narodu zemlje da "zajedno ćemo pobijediti."

Objavljujući na platformi X, Netanyahu je rekao: "Mi smo presreli, mi smo suzbili. Zajedno ćemo pobijediti."

7:20

Iran izdao upozorenje o još snažnijim napadima ukoliko Izrael uzvrati

Iran je upozorio da će odgovoriti još snažnije ako Izrael uzvrati na napade ovog vikenda, za koje je Teheran rekao da su odgovor na izraelski napad ranije ovog mjeseca na njegov kompleks ambasade u Damasku, glavnom gradu Sirije.

"Islamska Republika Iran neće oklijevati koristiti svoje inherentno pravo na samoodbranu kad god bude potrebno", rekao je u izjavi ambasador i stalni predstavnik Irana pri UN-u, Amir Saeid Iravani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije