Ova zemlja na Bliskom istoku je odigrala ključnu ulogu u odbrani Izraela od napada Irana

7
Radiosarajevo.ba
Ova zemlja na Bliskom istoku je odigrala ključnu ulogu u odbrani Izraela od napada Irana
FOTO: AA / Napad na Tel Aviv

Na temelju izvora iz dva regionalna sigurnosna izvora, zračne snage Jordana presrele su i oborile desetine iranskih bespilotnih letjelica koje su prekršile njihov zračni prostor i kretale se prema Izraelu.

Vojska je također bila u visokom stanju pripravnosti, a radarski sistemi su nadzirali svaku aktivnost bespilotnih letjelica koje dolaze iz smjera Iraka i Sirije. Stanovnici nekoliko gradova na sjevernom dijelu zemlje u blizini Sirije te središnjih i južnih područja čuli su snažnu zračnu aktivnost.

U susjedstvima južno od glavnog grada Ammana, 60 km udaljenom od Jeruzalema, viđeno je nekoliko oborenih bespilotnih letjelica. Stanovnici su se okupili oko ostataka jedne velike sumnjive bespilotne letjelice koja je pala na trgovačko područje predgrađa Marj al Hamam. Izvor sigurnosti ranije je rekao da zračne snage zemlje intenziviraju izviđačke letove.

Čengić: Za 5 mjeseci završeni poslovi koji su čekali deceniju, ispunio sam još jedno obećanje

Čengić: Za 5 mjeseci završeni poslovi koji su čekali deceniju, ispunio sam još jedno obećanje

Jordan je ranije rekao da je zatvorio svoj zračni prostor od subotnje noći za sve dolazeće, odlazeće i tranzitne zrakoplove u što su dužnosnici Reutersu rekli da su mjere predostrožnosti u slučaju iranskog udara preko svoje granice.

"Nadležne vlasti donijele su odluku o zatvaranju zračnog prostora iz predostrožnosti kao rezultat okolne sigurnosne situacije", rekao je portparol jordanske vlade Muhannad Mubaideen. Mubaideen je demantovao medijske izvještaje da je kraljevina proglasila vanredno stanje, dodajući da među njenim građanima nema razloga za zabrinutost.

Jordan je susjed Sirije i Iraka - obje su zemlje u kojima djeluju iranske proksi snage - i također je pored Izraela i izraelski okupirane Zapadne obale. Gledao je rat Izraela protiv palestinske grupe Hamas, još jednog iranskog saveznika, s rastućom zabrinutošću zbog straha od upadanja u vatru. Krajem prošle godine, Amman je zatražio od Washingtona da rasporedi protuzračne obrambene sustave Patriot u Jordan kako bi ojačao svoje granične odbrane. Zvaničnici kažu da je Pentagon od tada povećao vojnu pomoć kraljevini, važnom regionalnom savezniku, gdje su stacionirane stotine američkih vojnika i održavaju vježbe s vojskom tokom cijele godine.

U januaru su tri američka vojnika ubijena, a desetine su ranjene u napadu bespilotnih letjelica od strane militanata podržanih Iranom na američke trupe u sjeveroistočnom Jordanu blizu sirijske granice. To je bio prvi smrtonosni napad protiv američkih snaga od izbijanja rata između Izraela i Hamasa u oktobru, što je označilo značajan eskalaciju napetosti koje su zahvatile Bliski istok, piše Reuters

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije