Netanyahu: Suspenzija odnosa sa zemljama koje su podržale rezoluciju UN-a

Tanjug
Netanyahu: Suspenzija odnosa sa zemljama koje su podržale rezoluciju UN-a
/ Facebook
Premijer Izraela Benjamin Netanyahu naložio je da se smanji skoro svaki diplomatski kontakt s 12 država koje su podržale rezoluciju UN kojom se od Izraela zahtijeva da obustavi izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama.

Prema najavama State Departmenta Netanyahu će se uskoro sastati s ambasadorom SAD-a u Izraelu Danijeom B. Shapirom.

Kako prenosi izraelski mediji, Netanyahu je Ministarstvu spoljnih poslova naredio da smanji "skoro svaki kontakt" sa tih 12 država, dok je od ministara tražio da smanje posete tim zemljama.

SB UN usvojio je rezoluciju u petak nakon što su SAD bile uzdržane, čime je omogućeno usvajanje prve rezolucije od 1979. kojom se Izrael osuđuje zbog svoje politike naseljavanja.

Netanyahu je već naložio nekoliko osvetničkih koraka protiv zemalja koje su podržale rezoluciju, a svom kabinetu je danas rekao da Izrael razmatra "akcioni plan" protiv UN, prenosi AP.

Otkako je rezolucija usvojena u Savjetu bezbjednosti UN-a, Izrael je pozvao na konsultacije svoje ambasadore na Novom Zelandu i Senegalu i otkazao posjetu senegalskog ministra spoljnih poslova Izraelu koja je prvobitno bila planirana za januar.

Otkazana je i posjeta ukrajinskog premijera, a američka agencija navodi da se to dešava u svjetlu glasanja u svjetskoj organizaciji.

Izraelski premijer je ranije optužio odlazećeg predsjednika SAD-a Baracka Obamu za "sraman potez" u UN-u nakon što su SAD bile uzdržane tokom usvajanja rezolucije i poručio da se raduje saradnji sa svojim "prijateljem" novoizabranim predsednikom SAD Donaldom Trumpom.

Izrael i Trump pozvali su SAD da ulože veto na rezoluciju, ali to se nije dogodilo.

Za rezoluciju su glasale stalne članice savjeta Francuska, Velika Britanija, Kina i Rusija, i nestalne članice Angola, Egipat, Japan, Malezija, Novi Zeland, Senegal, Španija, Ukrajina, Urugvaj i Venecuela. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije