Putin: Ubistvo ambasadora je pokušaj atentata na rusko-turske odnose

Anadolija
Putin: Ubistvo ambasadora je pokušaj atentata na rusko-turske odnose
Smatram da je ubistvo našeg ambasadora u Ankari pokušaj atentata na Rusiju i rusko-turske odnose, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin, danas u Moskvi.

Putin je govorio na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare u glavnom gradu Rusije, a tom prilikom osvrnuo se na odnose s Turskom, kao i na ubistvo ambasadora njegove zemlje Andreja Karlova u Ankari, početkom ove sedmice.

U vezi sa slučajem obaranja ruskog aviona krajem prošle godine, Putin je kazao kako je sa dozom sumnje gledao na tezu da je taj avion oborio neko ko želi narušiti odnose dvije zemlje, te dodao:

“No, nakon što je našeg ambasadora ubio pripadnik policije, počeo sam mijenjati svoj stav. Infiltriranje u pravosuđe i sigurnosne snage u Turskoj je jedna ozbiljna tema. Ne želim nikoga optuživati, vidimo šta se dešava. To neće biti prepreka u tursko-ruskim odnosima. Mi smo svjesni značaja i važnosti naših odnosa i radit ćemo na njihovom razvoju”, rekao je Putin.

Naglasio je da su njegova zemlja i Turska, nakon što su normalizovale svoje odnose, posljednju godinu dana počele tražiti zajednički put, te da se nada da će to biti nastavljeno i u budućnosti.

“Smatram da je ubistvo našeg ambasadora u Ankari pokušaj atentata na Rusiju i rusko-turske odnose”, istakao je Putin.

Na pitanje u vezi sa evakuacijom civila iz istočnog Halepa, Putin je rekao kako po tom pitanju rezultat ne bi bio ostvaren bez učešća Irana, Turske, ali svakako i njegove zemlje.

 “Iz Halepa je evakuisano više od 100 hiljada ljudi. To je najveća humanitarna aktivnost modernog svijeta”, rekao je Putin.

Naglasio je kako je u tom smislu potreban taj trilateralni format, te da će na njemu biti rađeno i u narednom periodu. Putin je dodao kako su, u tom smislu, spremni sarađivati i sa SAD-om, ali i drugim zemljama regije.

“Nakon Halepa, naredni korak trebao bi biti započinjanje pregovora o iznalaženju političkog rješenja za primirje koje će obuhavatiti cijelu Siriju. Pregovore je moguće organizovati u Astani. Za taj sastanak spremna je Turska, Iran, Assad, a Nazarbayev spreman u smislu pripreme atmosefere za pregovore”, poručio je ruski predsjednik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije