Netanyahu nazvao Trumpa "pravim prijateljem" Izraela

Anadolija
Netanyahu nazvao Trumpa "pravim prijateljem" Izraela
Premijer Izraela Benjamin Netanyahu čestitao je Donaldu Trumpu na izboru za predsjednika SAD-a, nazvavši ga "pravim prijateljem Izraela".

Netanyahu je izjavio kako vjeruje da će dvojica lidera "nastaviti jačati jedinstveno savezništvo između dviju zemalja i dovesti ga na nivo, viši nego ikad".

S druge strane, visokopozicionirani palestinski zvaničnik izjavio je da ne očekuje da će Sjedinjenje Američke Države pod novim predsjednikom Donaldom Trumpom promijeniti politiku prema izraelsko-palestinskom sukobu.

Saeb Erekat, savjetnik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, u srijedu je rekao da su obje strane, i Republikanska i Demokratska, posvećene rješavanju sukoba između Palestine i Izraela.

U međuvremenu saopštenjem se oglasio i Abass, koji je čestitao Trumpu na izboru za novog predsjednika SAD-a, te poželio da se u njegovom mandatu "postigne mirno rješenje".

Palestinci žele da uspostave državu, u pojasu Gaze i istočnom Jerusalemu, na zemljištu koje je Izrael okupirao 1967. godine. Neslaganje između Abbasa i ratobornih izraelskih lidera dovelo je do toga da još uvijek ne postoji bilo kakav dogovor o granici.

Erekat je u izjavi naglasio da je rješenje sa dvije države "u američkom nacionalnom interesu, i mislim da se to neće promijeniti sa dolaskom nove administracije".

Međutim, Trump je predložio da se ambasada SAD-a u Izraelu preseli u Jerusalem, iako njegova zemlja ne priznaje izraelsku aneksiju dijelova drevnog grada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije