Haos u Italiji zbog policijskog sata: Stotine demonstranata na ulici provelo noć

0
Radiosarajevo.ba
Haos u Italiji zbog policijskog sata: Stotine demonstranata na ulici provelo noć
Foto: EPA-EFE / Demonstracije u Napulju

Stotine ljudi izašlo je sinoć na ulice u Napulju, a tokom protesta su bacali pirotehnička sredstva, dok je policija uzvratila suzavcem.

Do ranih jutarnjih sati u subotu protestovali su protiv policijskog sata, koji je stupio sinoć u 23 sata, i planirane regionalne karantene zbog porasta broja zaraženih koronavirusom.

Uzvikivali su oruke ispred sjedišta regionalne vlade, uz pirotehnička sredstva i svjetleće dimne bombe, objavila je novinska agencija ANSA dodajući da je policija upotrijebila suzavac.

Predsjednik Kampanije Vincenzo De Luca objavio je u petak da će se regija zatvoriti zbog velikog porasta broja zaraženih.

Kampanija je zabilježila 2280 dnevnih slučajeva, rekao je De Luca na događaju uživo prenošenom putem Facebooka, što je gotovo 50-postotno povećanje od 1.541 registriranog slučaja u četvrtak, prenosi Hina.

"Nastavit ćemo s potpunim zatvaranjem", rekao je predloživši karantenu "na 30, 40 dana".

Regionalna uredba o provedbi mjera bit će donesena u subotu ili nedjelju, objavljuje ANSA navodeći izvore iz regionalne vlade.

Ubrzo nakon njegova obraćanja agencija civilne zaštite objavila je podatke o 19.143 nova slučaja zaraze koronavirusom u zemlji, što je dnevni rekord. Ukupno je zaraženo 484.869 ljudi.

U zemlji je umrla još 91 osoba te je ukupni broj umrlih od koronavirusa 37.059. Broj pacijenata na intenzivnoj skrbi porastao je na iznad 1000 prvi put u više od pet mjeseci.

Administracija premijera Giuseppea Contea dosad se odupirala pozivima na karantenu u zemlji obrazlažući da bi gospodarska i društvena cijena bila previsoka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije