Neredi u Gruziji: Narod se pobunio protiv "ruskog zakona", policija uzvratila pendrecima i suzavcem

1
Radiosarajevo.ba
Neredi u Gruziji: Narod se pobunio protiv "ruskog zakona", policija uzvratila pendrecima i suzavcem
Foto: EPA - EFE / Neredi na ulicama Tbilisija

Gruzijska policija ispalila je suzavac i upotrijebila vodene topove kasno u utorak kako bi rastjerala demonstrante ispred parlamenta koji su protestovali protiv zakona o "stranim agentima", koji su opozicija i zapadne zemlje osudili kao autoritaran.

Reutersov svjedok vidio je kako policija bez upozorenja ispaljuje suzavac i dovodi vodene topove. Policajci su opetovano udarali demonstrante koji su uzvraćali gađanjem jajima i bocama, prenosi Hina.

Nakon što su se povukli pred policijskim napadom, neki demonstranti su se vratili i ostali, unatoč naredbama da se raziđu.

Oluja u Srbiji: Ženu s djetetom (2) spašavali iz zaglavljenog automobila

Oluja u Srbiji: Ženu s djetetom (2) spašavali iz zaglavljenog automobila

Prijedlog zakona produbio je podjele u duboko polariziranoj zemlji južnog Kavkaza, postavljajući vladajuću stranku Gruzijski san protiv protestnog pokreta koji podupiru opozicione grupe, civilno društvo i predsjednik Gruzije.

Parlament, koji je pod kontrolom Gruzijskog sna i njegovih saveznika, vjerovatno će odobriti prijedlog zakona, koji mora proći još dva čitanja prije nego što postane zakon. Zastupnici su završili sjednicu u utorak bez glasanja, a rasprava će se nastaviti u srijedu.

Zakon bi zahtijevao od organizacija koje primaju više od 20 posto svojih sredstava iz inozemstva da se registriraju kao "strani agenti".

Gruzijski kritičari nazvali su ga "ruskim zakonom", uspoređujući ga s moskovskim zakonodavstvom o stranim agentima, koji se koristio za slamanje tamošnjeg otpora.

Mnogi Gruzijci ne vole Rusiju zbog njene podrške odcijepljenim regijama Abhaziji i Južnoj Osetiji. Gruzija je izgubila kratki rat s Rusijom 2008. godine.

Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija, koja je Gruziji u decembru dodijelila status kandidata, kritizirale su prijedlog zakona. Dužnosnici EU-a rekli su da bi to moglo zaustaviti napredak Gruzije u europskim integracijama.

Isti zakon usvojila je Vlada RS u aprilu ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije