Neredi u Francuskoj tokom protesta zdravstvenih radnika

AA
Neredi u Francuskoj tokom protesta zdravstvenih radnika
Foto: AA / Protesti u Francuskoj

Zdravstveni radnici u Francuskoj organizovali su jučer proteste širom zemlje zbog neadekvatnih radnih uvjeta, a u Parizu su zabilježeni i neredi nakon što su policajci ispalili suzavac na učesnike demonstracija.

Demonstranti su se prvo okupili ispred zgrade Ministarstva zdravlja, a potom su održali protestnu šetnju do Trga Invalides, uzvikujući slogane protiv predsjednika Emmanuela Macrona i aktuelne vlade.

Okupljeni su tražili bolje uslove rada i veća izdvajanja za zdravstvo, a kritikovali su aktuelne vlasti zbog lošeg upravljanja zdravstvom tokom pandemije koronavirusa.

Na protestima su učestvovali i Žuti prsluci koji su pružili podršku zdravstvenim radnicima. Na protestima u Parizu zabilježeni su neredi između policije i grupe demonstranata koji su nosili crne maske.

Protesti u Francuskoj - undefinedFoto: AA: Protesti u Francuskoj
Policajci su ispalili suzavac na ovu grupu demonstranata koji su bacali razne predmete na policiju i palili kante za smeće.

Pariška policija saopćila je da su tokom protesta privedene 32 osobe, a slični protesti su održani i u drugim francuskim gradovima, uključujući Lyon, Strazburg i Bordeaux.

Zdravstveni radnici u Francuskoj već duže od godine od vlade očekuju konkretan akcioni plan radi rješavanja problema nedovoljnih kapaciteta i loših uslova rada u bolnicama.

Medicinsko osoblje i njegovatelji koji rade u bolnicama i staračkim domovima kritikovali su francusku vladu nakon što su se tokom pandemije suočili sa nedostatkom zaštitnih maski, testova i druge medicinske opreme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije