Sada su uvedene i tamnocrvene zone: Evo gdje ne treba putovati

1
Radiosarajevo.ba
Sada su uvedene i tamnocrvene zone: Evo gdje ne treba putovati
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Države članice Evropske unije danas su preporučile, u okviru prijedloga o koordiniranom pristupu za ograničavanje putovanja u suzbijanju pandemije COVID-a 19, da se ne putuje u ili iz područja označenih tamnocrvenom bojom, prenose agencije. 

Još od ranije se na epidemiološkoj karti Evrope regije obilježavaju crvenom, narančastom i zelenom bojom, a za ona područja za koja nema podataka sivom.

Sada se uvodi nova kategorija “tamnocrvenih zona” za područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih preko 500 na sto hiljada  stanovnika. Najveći dio Europe obojen je trenutno u crveno, dok su neki dijelovi tamnocrveni - između ostalih Portugal i Španija, Irska, jugoistočni dio Francuske, Slovenija, dio na tromeđi Njemačke, Češke i Poljske, Latvija i Estonija, južni dio Švedske.

Oni koji budu putovali iz tih tamnocrvenih zona trebat će prije polaska na put obaviti testiranje na COVID 19, a po dolasku na odredište otići u karantin.

Budući da je cijela Europa crvena ili tamnocrvena, ne preporučuju se putovanja koja nisu nužna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije