Pogledajte kako izgleda dio ugovora EU - AstraZeneca oko dostave vakcina

1
Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako izgleda dio ugovora EU - AstraZeneca oko dostave vakcina
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Nakon prepucavanja na relaciji EU - AstraZeneca oko obaveze dostave cjepiva u određenim rokovima i različitog tumačenja ugovora, Europska komisija (EK) danas je objavila tekst ugovora. javlja Jutarnji list.

Radi se o dokumentu u kojem se trebaju gledati detalji, ali prema tumačenju EK, "nema dvojbe" da se AstraZeneca obavezala dostaviti cjepiva za EU u prvom kvartalu ove godine.

"Morate pažljivo čitati ugovor koji je stranice i stranice dugačak. Ne mogu davati komentare o specifičnim dijelovima, ali uvijek smo govorili da postoje brojni pogoni koji su spomenuti u ugovoru s AstraZenecom.

Jedan od tih pogona je u Velikoj Britaniji ,a u svima se mogu proizvoditi vakcine i za EU i o tome nema dileme", rekao je glasnogovornik Europske komisije Eric Mamer.

Upozorio je da, kada su ugovori potpisani, vakcine nisu postojale i da postoje neki razlozi zbog kojih kompanija ne bi mogla ispuniti planove dostave, na primjer vezano za proces odobrenja ili takozvane klauzule "proizvodnje u rizičnim okolnostima".

AstraZeneca pristala je na otkrivanje povjerljivih detalja, objavila je Evropska komisija, Dijelovi ugovora dostupni na stranicama Evropske komisije su zatamljeni pa se tako ne vidi ni ono najvažnije - koje su količine vakcina ugovorene za isporuku u prvom tromjesečju ove godine.

Kako se doznaje, 95 posto zatamnjenog sadržaja je od strane AstraZenece, a samo 5 posto od strane Evropske komisije.

Ugovor EU/AstraZenecea u dijelu Contract between European Commission and AstraZeneca:

Ugovor EU-AstraZenec - undefined

Foto: AFP: Ugovor EU-AstraZenec

Frankfurter Allgemeine Zeitung piše da šef AstraZenece, Pascal Soriot, predlaže kompromis. AstraZeneca odustala bi od dijela najavljenog smanjenja isporuke. 

Brisel je prošle sedmice objavio da ih je AstraZeneca informisala da će umjesto ugovorenih 80 miliona vakcina u prvom tromjesečju, isporučiti samo 31 milion. Pozivajući se na izvor u Evropke unije, FAZ piše da bi Evropska unija na kraju trebala dobiti više od 31, a manje od 80 miliona vakcina.

Predsjednik Svjetskog medicinskog udruženja (World Medical Associaton; WMA), Nijemac Frank Ulrich Montgomery, pozvao je na zabranu izvoza AstraZenecina cjepiva iz Evropske unije. Montgomery je kritizirao ponašanje AstraZenece koja će isporučiti Velikoj Britaniji sve što se obavezala, ali neće poštovati ugovor s Evropskom unijom 

"Ako se vakcina proizvodi na tlu kontinentalne Europe, tvrtki mora biti zabranjeno da ga otprema izvan EU." - naglasio je Montgomery

Europska komisija dalje nastavlja govoriti kako je glavni cilj osigurati vakcine što prije i da Komisija ostaje uvijek spremna za saradnju s kompanijama.

- Što se nas tiče, najbitniji je uspjeh proizvođača, javnih ustanova i nauke u zajedničkom odgovoru na izazove pandemije. Naš je cilj nastaviti saradnju sa svim farmaceutskim kompanijama, rekao je glasnogovornik Evropske komisije Eric Mamer.

Najavio je da će predsjednica Europske komisije Ursula van der Leyn u nedjelju naveče održati videokonferenciju s generalnim direktorima svih kompanija s kojima je Evropska unija potpisala ugovore o nabavi vakcina.

U Komisiji nemaju jasan odgovor ni oko kašnjenja dostave cjepiva Moderne, što se događa u Italiji. Zbog takvih kašnjenje neke su države primorane mijenjati svoje planove vakcinisanja.

"Što se Moderne tiče, moguće je da u sklopu sporazuma može doći do problema u dostavi. Uvijek smo rekli da se države članica, ako imaju problema s kompanijama, mogu nama javiti. Nemam više što za reći o ovom pitanju" odgovorio je glasnogovornik.

Europska Agencija za lijekove (EMA) trebala bi odobriti korištenje vakcina AstraZenece. Njemačka je već najavila da te vakcine neće koristiti za osobe starije od 65 godina pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li EMA takvu preporuku dati za cijelu Evropsku uniju.

Takođe, Europska komisija će objaviti i smjernice i kriterije prema kojima bi se moglo zabraniti izvoz vakcina iz država EU. Prema onome što su jučer govorili stručnjaci, u teoriji bi, na primjer,  Belgija mogla zabraniti izvoz cjepiva Pfizera ako ta kompanija nije ispunila obveze dostave određene količine u EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije