NBC tvrdi: Zapad u tišini razgovara s Kijevom o pregovorima s Rusijom za okončanje rata

0
Radiosarajevo.ba
NBC tvrdi: Zapad u tišini razgovara s Kijevom o pregovorima s Rusijom za okončanje rata
Foto: Facebook / Volodimir Zelenski

Američki i europski službenici počeli su tiho razgovarati s ukrajinskom vladom o tome kako bi mogli izgledati pregovori s Rusijom za okončanje rata.

Razgovori su vođeni tokom prošlog mjeseca, a uključivali su široko postavljene prijedloge o tome čega bi se Ukrajina trebala odreći da postigne dogovor s Moskvom. Dio razgovora, koje su funkcioneri opisali kao delikatne, održan je tokom sastanka predstavnika Kontaktne grupe za obranu Ukrajine, u kojoj učestvuje više od 50 zemalja koje podupiru Ukrajinu, javlja NBC News pozivajući se na sadašnjeg visokopozicioniranog američkog funkcioner i jednog bivšeg koji su upoznati s raspravama.

Rasprave koje se očigledno vode u političkim hodnicima potvrda su napisa o stanju na terenu, ali i posljedica političke dinamike u SAD-u i Europi.

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Rat na mtvoj tački

Naime, američki i europski funkcioneri zabrinuti su da je rat došao do mrtve tačke, a upitna je i mogućnost nastavka pružanja pomoći Ukrajini. Bidenova administracija zabrinuta je da Ukrajina ostaje bez ljudstva dok Rusija ima naizgled beskonačne zalihe. Ukrajina se također bori i s novačenjem i nedavno je bilo protesta protiv beskrajnog vojnog roka, napominje NBC.

Vladimir Putin se oglasio o bombardovanju bolnice u Gazi

Vladimir Putin se oglasio o bombardovanju bolnice u Gazi

Američka vlada zabrinuta je i zbog toga koliko je pažnju javnosti s rata u Ukrajini odvukao sukob na Bliskom istoku. Ta promjena mogla bi otežati osiguravanje dodatne pomoći Kijevu.

Američki funkcioneri tvrde da Ukrajina vjerovatno ima vremena da nešto preokrene samo do kraja godine ili početka iduće, a onda bi trebali započeti hitniji razgovori o mirovnim pregovorima. O tome su razgovarali s europskim saveznicima, kažu.

Međutim, službeni kanali Bijele kuće ističu da je svaka takva odluka na Ukrajini te da su čvrsti u podršci Kijevu.

Predsjednik Joe Biden fokusiran je na iscrpljivanje ukrajinskih vojnih snaga, tvrde dvije osobe upoznate sa situacijom.

Vladimir Putin otkrio nove detalje o smrti Jevgenija Prigožina

Vladimir Putin otkrio nove detalje o smrti Jevgenija Prigožina

"Administraciju trenutno najviše brine ljudstvo", rekao je jedan izvor NBC-ju. Naime, SAD i saveznici mogu poslati Ukrajini oružje, ali ako nema obučenog vojnog kadra, ta oprema neće poslužiti svrsi.

Dodatna pomoć

Biden je zatražio da Kongres odobri dodatna sredstva za pomoć Ukrajini, ali zasad nema pomaka zbog otpora nekih republikanaca u Kongresu. Bijela kuća je u svom posljednjem prijedlogu vezala pomoć Ukrajini za pomoć Izraelu. To je dobilo podršku među nekim republikancima u Kongresu, ali drugi i dalje tvrde da će glasati samo za paket pomoći Izraelu.

Vladimir Putin o SAD-u: 'Ko ste vi da bilo koga upozoravate?'

Vladimir Putin o SAD-u: 'Ko ste vi da bilo koga upozoravate?'

Dok podrška javnosti pada, veliko je pitanje novac. Bidenova administracija potrošila je 43,9 milijardi dolara (79,9 milijardi KM) na sigurnosnu pomoć Ukrajini od ruske invazije u februaru 2022., prema podacima Pentagona.

Američki funkcioner za NBC kaže da je administraciji ostalo oko pet milijardi dolara (9,1 milijarda KM) prije nego se iscrpe zalihe. A Ukrajini više ne bi bilo pomoći da administracija nije rekla da je otkrila računovodstvenu grešku od 6,2 milijarde dolara (11,2 milijarde KM) zbog višemjesečnog precjenjivanja opreme poslane u Kijev.

Bidenova administracija trenutno ne vidi nikakve znakove da je ruski predsjednik Vladimir Putin spreman pregovarati s Ukrajinom, rekla su dva američka funkcionera. Zapadni zvaničnici kažu da Putin i dalje vjeruje da može "pričekati Zapad" ili nastaviti s borbom sve dok SAD i njegovi saveznici ne izgube domaću potporu za finansiranje Ukrajine ili dok borba za opskrbu Kijeva ne postane preskupa.

Paranoja u Kremlju: Amerikanci upozorili na Putinovo ponašanje - "ovo nismo očekivali"

Paranoja u Kremlju: Amerikanci upozorili na Putinovo ponašanje - "ovo nismo očekivali"

U međuvremenu, Ukrajina i Rusija bore se da ne ostanu bez naoružanja. Američki funkcioneri također procjenjuju da će Rusija ove zime ponovno krenuti u napad na ukrajinsku infrastrukturu za grijanje i električnu energiju.

S druge strane, očekuje se da će Ukrajina željeti više vremena za borbu, posebno s novim, snažnijim naoružanjem. Međutim, "raste osjećaj da je prekasno i da je vrijeme za postizanje dogovora", kaže bivši američki zvaničnik. Nije, stoga, sigurno da će Ukrajina pokrenuti još jednu proljetnu ofanzivnu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije