NATO potvrdio: Švedski borbeni avioni presreli ruske letjelice

5
Radiosarajevo.ba
NATO potvrdio: Švedski borbeni avioni presreli ruske letjelice
Foto: NATO / Ilustracija / Ratni avioni

Švedska je prošle sedmice ušla u NATO, u ponedjeljak je plava zastava sa zlatnim krstom dignuta ispred sjedišta Alijanse, a piloti borbenih aviona Gripen već su obavili prvo presretanje ruskih letjelica.

Švedski lovci su u prvoj historijskoj misiji u ponedjeljak pod okriljem Sjevernoatlantskog saveza poletjeli u nebo iznad Baltičkog mora. Zajedno s njemačkim Eurofighterima i belgijskim F-16 oni su brzo reagovali na prisustvo ruskih letjelica.

Vazduhoplovna komanda NATO je saopštila da je ovim presretanjem ruskih aviona AN-29 i TU-134 izvršena uspješna integracija švedskih Gripena u snage Alijanse.

Željezničar u Gabeli igra novo 'finale': Mogu li Plavi do bitnih bodova?

Željezničar u Gabeli igra novo 'finale': Mogu li Plavi do bitnih bodova?

Navodi se da su operateri NATO radara uočili neidentifikovani avion koji se iz pravca ruske enklave Kalinjingrada kretao kao glavnoj teritoriji Rusije. Nakon toga su dignuti švedski i belgijski lovci koji su se nalazili u vazduhoplovnoj bazi u Litvaniji.

Njihovi piloti su vizuelno potvrdili prisustvo ruskog Tu-134 koji je skrenuo s prvobitnog plana leta. Kasnije istog dana NATO radar je uočio ruski An-26 zbog čega su reagovali njemački borbeni avioni presretači koji su iz Letonije poletjeli zajedno sa švedskim Gripenima. Oni su vizuelno identifikovali rusku vojnu letelicu i pratili je do završetka misije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije