Nastavak sukoba: Primirje u Sudanu se ne poštuje

0
FENA
Nastavak sukoba: Primirje u Sudanu se ne poštuje
Foto: Printscreen / Youtube / Sudan / Ilustracija

Dvadesetčetveročasovno primirje dogovoreno između suparničkih vojnih frakcija Sudana brzo je prekinuto ponovnom pucnjavom u glavnom gradu Kartumu u utorak, uprkos pritisku SAD-a da smire borbe koje su dovele do humanitarne krize.

Teška pucnjava odjekivala je u pozadini vijesti uživo na arapskim televizijskim kanalima, a stanovnici su rekli da pucnjava nije prestala, dok je jedan rekao da su čuli zračni napad u Omdurmanu, gradu na suprotnoj obali rijeke Nil .

Sukob između sudanskog vojnog vođe i njegovog zamjenika izbio je prije četiri dana, izazvavši ono što su Ujedinjene nacije opisale kao humanitarnu katastrofu, uključujući skori kolaps zdravstvenog sistema. Najmanje 185 ljudi je ubijeno u borbama širom zemlje.

Bivša sutkinja osuđena zbog zloupotrebe položaja: Pobjegla je iz BiH, a za njom raspisana potjernica

Bivša sutkinja osuđena zbog zloupotrebe položaja: Pobjegla je iz BiH, a za njom raspisana potjernica

Prekid vatre koji je formalno stupio na snagu u 18 sati po lokalnom vremenu i neće trajati duže od dogovorenih 24 sata, rekao je ranije na televiziji Al Arabiya armijski general Shams El Din Kabbashi, član vladajućeg vojnog vijeća Sudana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije