Šok zbog eskalacije nasilja u Sudanu: Međunarodna zajednica pokreće diplomatske inicijative

0
Radiosarajevo.ba
Šok zbog eskalacije nasilja u Sudanu: Međunarodna zajednica pokreće diplomatske inicijative
Foto: EPA / Sudan

U Sudanu su iz dana u dan rasle napetosti između de facto predsjednika Abdela Fataha al-Burhana i njegovog zamjenika Mohameda Hamdana Dagloa.

Situacija je eskalirala u subotu 15. aprila, kada su izbili krvavi sukobi u kojima je ubijeno više desetina ljudi, a na stotine ih je ranjeno. Bolnice u glavnom gradu Kartumu i okolici su prepune, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), piše Deutsche Welle.

Al-Burhan je vrhovni zapovjedni sudanske vojske, a Daglo (zvani Hemedti) je vođa paravojne skupine Rapid Support Forces (RSF). U okviru preuzimanja vlasti od strane civilne vlade, koje je nedavno ponovo odgođeno, RSF je trebao postati dio regularnih vojnih snaga. To je dovelo do sukoba između Al-Burhana i Hemedtija.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Predsjednička palača ponovo osvojena?

Borbe su najprije započele u Kartumu, a u nedjelju 16. aprila, su se proširile i na druge dijelove zemlje. Obje sukobljene strane objavile su da su postigle vojne uspjehe – no te objave proturječe jedna drugoj. Situacija je potpuno nepregledna.

Vojska je izvršila zračne napade na vojne baze i uporišta RSF-a, obavijestili su očevidci. Prema njihovim izjavama, navečer u nedjelju 16. aprila, vojska je ponovo osvojila veći dio predsjedničke palače, dok se članovi RSF-a navodno i dalje nalaze u zgradi aerodroma koji je opkolila vojska.

Državna televizija je obustavila emitiranje uz obrazloženje da time želi onemogućiti RSF-ovu propagandu.

Bijela kuća poziva na hitan prekid borbi u Sudanu

Bijela kuća poziva na hitan prekid borbi u Sudanu

Pokrenuti diplomatski napori

Ujedinjeni narodi i mnoge druge države zatražili su od obje strane okončanje prolijevanja krvi i pokretanje razgovora za rješavanje krize. Vijeće sigurnosti UN-a danas vijeća o situaciji u Sudanu.

Predsjednik Afričke unije Moussa Faki Mahamat je najavio da će uskoro otputovati u Sudan kako bi sukobljene strane nagovorio na prekid vatre. I egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi je ponudio preuzimanje posredničke uloge.

Udvostručen broj stradalih u Sudanu: Poginulo 97 civila, a ranjeno 365

Udvostručen broj stradalih u Sudanu: Poginulo 97 civila, a ranjeno 365

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock na Twitteru je objavila da je "šokirana velikim brojem žrtava". I da njeno ministarstvo pomno prati situaciju njemačkih državljana koji se nalaze u Sudanu.

Već u subotu je ministarstvo izdalo upozorenje o opasnosti putovanja u tu zemlju i zamolilo Nijemce koji se ondje nalaze da ne putuju unutar Sudana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije