Sudan: Vojska bombardovala glavni štab paravojnih snaga u Khartoumu

0
Anadolija
Sudan: Vojska bombardovala glavni štab paravojnih snaga u Khartoumu
Foto: Anadolija / Khartoum, Sudan

Borbeni avion sudanskih zračnih snaga bombardirao je glavni štab paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) u glavnom gradu Khartoumu.

Crni dim mogao se vidjeti iznad teško oštećene zgrade nakon što je borbeni avion pogodio glavni štab RSF-a.

U Khartoumu i još nekim gradovima nastavljaju se sukobi između vojske i snaga RSF-a.

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

U saopštenju sudanske vojske navodi se da se širom zemlje nastavljaju operacije protiv "pobunjeničkog" RSF-a te da je dosad uništeno skoro 80 vojnih vozila koja su pripadala paravojnim snagama.

U saopštenju se od građana traži da ostanu u domovima, da se klone područja sukoba i da ne pružaju utočište pobunjeničkim snagama.

Borbeni avioni sudanske vojske bombardirali su pojedine lokalitete u glavnom gradu Khartoumu nakon sukoba koji su počeli jutros između Oružanih snaga i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF).

"Naše vojne snage provode kvalitativne operacije kako bi okončale neodgovorne akcije pobunjenika", navodi se u saopštenju Oružanih snaga.

Paravojne jedinice, stacionirane na različitim lokacijama u Khartoumu, uzvratile su protivavionskim oružjem.

Nakon što su paravojne jedinice RSF-a objavile da su zauzele glavni grad Khartoum i aerodrome u nekim gradovima, sudanska vojska je objavila da drži pod kontrolom sve vojne baze i aerodrome.

U glavnom gradu Sudana u subotu ujutro čula se neprekidna paljba tokom tenzija između vojske i paravojnih snaga u zemlji. Pucnjava se mogla čuti u brojnim oblastima, uključujući centralni Khartoum i naselje Bahri.

Tenzije između vojske i paravojne formacije Snage za brzu podršku (RSF) eskalirale su posljednjih mjeseci, što je dovelo do odlaganja potpisivanja međunarodno podržanog sporazuma s političkim strankama za oživljavanje demokratske tranzicije u Sudanu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije