Kostimom proširio COVID u bolnici u Kaliforniji, jedno umrlo

0
Radiosarajevo.ba
Kostimom proširio COVID u bolnici u Kaliforniji, jedno umrlo
Foto: Prtscr/Futurism.com / Božićni kostim

Jedan zaposlenik bolnice u San Joseu koji je obukao božićni kostim, moguće da je prouzrokovao širenje koronavirusa.

"Radi se o nesretnom slučaju koji je do sada zarazio 43 osobe i jedna osoba je preminula", navodi Washington Post.

"U onome što se može opisati samo kao izuzetno nesretan događaj, zaposlenik bolnice u San Joseu koji se odjenuo u samonapuhavajući kostim božićnog drvca vjerovatno je prouzročio izbijanje COVID-19", piše The Washington Post.

"Očito je da je ovo vrlo neobična situacija koja uključuje dobronamjernog zaposlenika koji djeluje samostalno bez prethodne najave ili odobrenja", rekla je za novine Irene Chavez, viša potpredsjednica i voditeljica područja Kalifornijskog medicinskog centra Kaiser Permanente San Jose.

Dužnosnici vjeruju da je ventilator na bateriju, a koji se nalazio unutar božićnog kostima, mogao utjecati na to da se virus kapljično proširi oko bolnice, navodi se u izvještaju.

"Oni samo djeluju kao pokretači zraka na jako agresivan način", rekao je Peter Chin-Hong, profesor medicine i stručnjak za zarazne bolesti s Univerziteta Californija u San Franciscu.

"Službenik za registraciju u bolnici umro je nakon što se zarazio koronavirusom", navodi NBC.

Bolnice su trenutno popunjene te je nivo hospitalizacije su u svakom trenutku visok, a u Kaliforniji je popunjenost skoro 100 posto, prenosi futurism.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije