Napeta završnica Eurosonga: Favorit publike neočekivano poražen

0
DW
Napeta završnica Eurosonga: Favorit publike neočekivano poražen
Foto: EBU / Nemo Mettler

Takmičenje Eurosonga je prošlo, ostavljajući iza sebe napetu atmosferu. Iako Baby Lasagna nije odnio pobjedu, njegovo sudjelovanje zauvijek će ostati urezano u historiju hrvatske muzike. Unatoč tome što je dobio najviše bodova od publike, pobjednik je postao predstavnik Švicarske, Nemo.

Događaj je bio popraćen dramom koja se može usporediti samo s pucanjem jedanaesteraca u finalu nogometnog prvenstva.

S nekoliko glasova prednosti, Nemo je pobijedio ispred Baby Lasagne, unatoč tome što je hrvatski predstavnik osvojio srca publike. Ovaj paradoks podsjeća na prošlogodišnje takmičenje, kada je predstavnik Finske, favorit publike, izgubio od švedske predstavnice, koju su preferirali žiri. Hrvatskoj su najviše bodova dodijelili jedino iz Srbije i Cipra.

Vlasti u entitetu RS brišu 'rodni identitet': Evo kako će ovaj potez umanjiti zaštitu građana

Vlasti u entitetu RS brišu 'rodni identitet': Evo kako će ovaj potez umanjiti zaštitu građana

Baby Lasagna je izazvao oduševljenje okupljenih novinara tokom izvođenja i u Media Centru. Slična atmosfera zavladala je samo tokom nastupa predstavnice Španjolske, koja nažalost nije završila visoko na ljestvici.

Dok su se sedmicama izvještavanja o takmičenju primicali kraju, grad Malmö je postao poprištem političkih protesta, što je odvuklo pažnju s muzičkog događaja. Palestinske zastave i kordoni švedske policije bile su uobičajeni prizori, dok se atmosfera napetosti pojačavala.

Unatoč veselju navijača koji su dolazili iz različitih dijelova Europe, atmosfera uoči takmičenja bila je daleko od onoga što se očekuje od manifestacije poput Eurosonga.

Pored toga, Nizozemski predstavnik je izbačen iz takmičenja zbog incidenta s kamerom, što je dodatno zamutilo sliku ovogodišnjeg događaja. Mnogi su pretpostavili da je to povezano s političkim natezanjima oko Izraela, što je dodatno napunilo atmosferu negativnom energijom.

Unatoč svemu, Baby Lasagna ostaje s kreditom koji je stekao svojim nastupom. Možda će se vratiti na scenu s novim projektima i osvojiti srca publike na drugi način, piše DW.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije