Znate li koju je zastavu Nemo ponosno držao dok je slavio pobjedu na Eurosongu

11
Radiosarajevo.ba
Znate li koju je zastavu Nemo ponosno držao dok je slavio pobjedu na Eurosongu
Foto: X / Nemo sa nebinarnom zastavom ponosa

Nakon što je Nemo Mettler proglašeno za pobjednika Eurovizije 2024, počelo je slavlje, a mnogi su primjetili zastavu kojom je Nemo mahalo na takmičenju.

Osim švicarske zastave, Nemo je pokazalo i zastavu koja ima žute, bijele, ljubičaste i crne vodoravne pruge. Radi se o nebinarnoj zastavi ponosa.

Rodno nebinarna osoba je identitetska odrednica za osobu koja se ne osjeća i ne identifikuje ni kao žena, ni kao muškarac, ili se osjeća i identifikuje i kao žena i kao muškarac, ili se pak definiše potpuno izvan binarnih (žensko-muških) normi.

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Nebinarne osobe traže da se oslovljavaju s oni, njih, njihov.

Žuta pruga predstavlja ljude čiji pol postoji izvan binarnog sistema, bijela pruga ljude s više ili svih polova, ljubičasta ljude s rodovima koji se smatraju kombinacijom muškog i ženskog pola, a crna ljude koji se identifikuju kao osobe bez pola, prenosi Blic.

Da podsjetimo, Nemo Mettler je na Euroviziji pjevalo pjesmu The Code, koja je kako kaže, djelimično inspirisana i stvarnim životom. Nemo ima 25 godina i deklariše se kao nebinarna osoba, odnosno ni kao muško ni žensko, već kao 'oni'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije