Nancy Pelosi: Amerika stoji uz Tajvan

1
Radiosarajevo.ba
Nancy Pelosi: Amerika stoji uz Tajvan
Foto: EPA-EFE / Nancy Pelosi

Predsjednica Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi rekla je u srijedu na konferenciji za medije da je u Tajvan došla kako bi poslala nedvosmislenu poruku da Amerika stoji uz Tajvan.

Pelosi je na konferenciji rekla da se nada da će njezin dolazak u Tajvan dovesti do više dolazaka američkih dužnosnika te podsjetila da je pet senatora ranije ove godine posjetilo Tajvan.

"Oko toga se nije pravila frka", rekla je Pelosi.

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

Nancy Pelosi stigla u Taipei. Dala je izjavu, a Kinezi su navodno poslali nosače aviona

Nancy Pelosi stigla u Taipei. Dala je izjavu, a Kinezi su navodno poslali nosače aviona

"Nadam se da je jasno da se Kina prethodno protivila tome da Tajvan sudjeluje u određenim sastancima, ali da se neće protiviti ako ljudi u Tajvan dođu u miru te kako bi ga podržali. Napravili su veliku frku jer sam predsjednica Zastupničkog doma SAD-a. Ne znam je li to razlog ili izgovor", rekla je Pelosi.

Nancy Pelosi
Foto: EPA-EFE: Nancy Pelosi

"Što god Kina planira napraviti, ona će to napraviti kadabude spremna", dodala je Pelosi. "Jako je važno da poruka bude jasna. Amerika je predana tome da Tajvan bude siguran... no ovo se tiče vrijednosti koje dijelimo, a to su demokracija i sloboda. Tajvan je primjer ostatku svijeta. Jesu li to nesigurnosti predsjednika Kine (Xija Jinpinga) koje se tiču njegove političke situacije? Ne znam", ustvrdila je predsjednica Zastupničkog doma SAD-a.

Novinar iz Japana pitao je Pelosi o demokraciji i Kini.

"Vaše pitanje dolazi u trenu kada traje bitka između demokracije i autokracije. Moramo svijetu pokazati uspjeh Tajvana i njegovih stanovnika. Njihova hrabrost da postanu demokratičniji... uzor su regiji u tom smislu. Kontrast je to u odnosu na ono što se događa u Kini", rekla je Pelosi te dodala da je u Tajvan došla kako bi pričala o njemu, a ne o Kini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije